ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσχέδιο συμφωνίας ετοιμάζει το Μαξίμου- Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

10:01 - 31 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Προσχέδιο συμφωνίας ετοιμάζει το Μαξίμου- Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Όπως όλα δείχνουν, φαίνεται πως είναι θέμα ωρών μέχρι την ανακοίνωση της πορείας των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες.   

Η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, συνεδρίασε χθες για περισσότερο από οχτώ ώρες, ενώ το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από υψηλόβαθμους παράγοντες που έχουν άμεση γνώση των συνομιλιών, είναι μάλλον θετικό.

Όπως έγινε γνωστό, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε προετοιμασία προσχεδίου συμφωνίας και συζητήθηκαν αναλυτικά τα επόμενα βήματα. Σε αυτά, κατα πληροφορίες περιλαμβάνεται και νέα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το απόγευμα της Κυριακής.

Μολονότι τα «αγκάθια» σε επί μέρους ζητήματα παρέμεναν και προέκυπτε πρόδηλη η ανάγκη για περισσότερες διευκρινίσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, ταυτόχρονα εκφραζόταν αισιοδοξία για μια θετική έκβαση –δήλωση, ενδεχομένως και εντός της σημερινής ημέρας.

Εχθές, Σάββατο, οι υπουργοί που συμμετέχουν στην Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, συναντήθηκαν επί ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες έγιναν στη σκιά της επιλογής της Έλενας Παναρίτη, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ως αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εχθές οι αρμόδιοι υπουργοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και οι δύο τελευταίοι υπουργοί που εξήλθαν από το Μέγαρο Μαξίμου με διαφορά ολίγων λεπτών ήταν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος.

Αμφότερα τα κυβερνητικά στελέχη, αρνήθηκαν να προβούν στο οποιοδήποτε σχόλιο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ, παράλληλα, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ως εκ τούτου η πληροφόρηση είτε σε επίσημη, είτε σε άτυπη μορφή δίνεται με το σταγονόμετρο.

Όμοιο το σκηνικό και στις Βρυξέλλες

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο, σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν καθ' όλη την Κυριακή οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς.

Στα άλλα ζητήματα, βέβαιη θεωρείται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμη χρόνο, με μόνη διόρθωση αυτή που μπορεί να προέλθει από την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, ενώ στο Εργασιακό, η Αθήνα προτείνει νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις και σε 2η φάση θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:44 - 31 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.