ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ιφιγένεια» η Παναρίτη ή «προάγγελος» εξελίξεων

20:18 - 31 Μαϊ 2015 | Πολιτική
«Ιφιγένεια» η Παναρίτη ή «προάγγελος» εξελίξεων
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών θα έχει απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Γ. Βαρουφάκη να τοποθετήσει την κα Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ.

Καθίσταται σαφές ότι στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Βαρουφάκη θα (πρέπει να) βρεθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ωστόσο οι διαφωνίες εντός του κυβερνώντος κόμματος δεν θα μείνουν εκτός ατζέντας.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει θέμα και συνολικά στις σχέσεις των δυο ανδρών, καθώς το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες οι φωνές κριτικής κατά του κ. Βαρουφάκη, τόσο εντός όσο κι εκτός χώρας. Μάλιστα, δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν τον ντόρο γύρω απο την κα Παναριτη, προάγγελο εξελίξεων και αλλαγών στο τιμόνι της οδού Νίκης. Ειδικά την ώρα που οι επιθέσεις κατά του Γιάνη Βαρουφάκη από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό, συνδέονται με σενάρια για συμφωνία-πακέτο για τη χώρα, με παράλληλη απομάκρυνσή του απο τον υπουργικό θώκο. Παρά τις διαψεύσεις, οι φήμες αυτές καλά κρατούν κι αναζωπυρώθηκαν με την υπόθεση του Δ.Ν.Τ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι λόγω του θορύβου γύρω απο την τοποθέτηση του εκπροσώπου στο Ταμείο, ελλοχεύει κίνδυνος η χώρα να χάσει τη θέση του αναπληρωτή της Ιταλίας στο Γενικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Αυτή τη θέση, την κατέχει η Ελλάδα εθιμικώ δικαίω, αλλά δεν λείπουν εσχάτως οι φωνές διαμαρτυρίας για την προνομιακή αυτή μεταχείριση που έχει η χώρα. Σημειώνεται, ότι στο Γενικό Συμβούλιο εκπροσωπείται  η Ευρώπη από έναν αριθμό χωρών και υπάρχει η δυνατότητα στις αναπληρωματικές θέσεις να γίνεται εναλλαγή.

Η Έλενα Παναρίτη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί να δημιουργεί προβλήματα, αλλά αντίθετα να εισφέρει με κάθε τρόπο στην πορεία της χώρας.

Το θέμα είναι, ότι μια επιλογή που δε θα συναντά τα κριτήρια του Δ.Ν.Τ ( τεχνοκρατική γνώση, επαφές στις ΗΠΑ όπως η κα Παναριτη) ίσως δημιουργήσει περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος στο Ταμείο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 21:17 - 31 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.