ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερες σκέψεις για την Ε. Παναρίτη

10:08 - 01 Ιουν 2015 | Πολιτική
Δεύτερες σκέψεις για την Ε. Παναρίτη
Σε επανεθεώρηση της απόφασης όσον αφορά την επιλογή της Έλενας Παναρίτη για τη θέση της εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, φαίνεται πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τόσο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Γιάννη Βαρουφάκη, όσο και κατά την ίδια συνάντηση στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τον ΥΠΟΙΚ να ξανασκεφτεί την επιλογή της  κ. Παναρίτη για τη θέση, ενώ δεν αποκλείεται το βάρος της εξέλιξης να μετατεθεί στην ίδια.

Οι εσωτερικές αντιδράσεις κορυφώθηκαν με κείμενο που υπέγραψαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος και η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου- το οποίο ζητούσε ανάκληση του διορισμού της.

Το σύντομο κείμενο ανέφερε: «Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της.»

Ανάμεσα σε αυτούς που διαφώνησαν με την επιλογή Παναρίτη είναι και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, καθώς και ο γ.γ. της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς. «Το θεωρώ ντροπή η κυρία Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρας μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο ίδιος στο Βήμα, προσθέτοντας πως «ο Βαρουφάκης μας την επέβαλε με το… ζόρι».

Άξια αναφοράς είναι και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος, για ορισμένους, προανήγγειλε τις επόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις: «Η αίσθηση που έχω είναι ότι μόλις περάσουμε τον κάβο στο θέμα της συμφωνίας, που απορροφά ίσως και πάνω από το 90% της δραστηριότητας του πρωθυπουργού, θα πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια του κυβερνητικού έργου. Θα πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά οι επιλογές προσώπων που στελεχώνουν κρίσιμα πόστα της κορυφής, του κράτους και της ευρύτερης κυβερνητικής μηχανής. Δεν είμαι ευτυχής με αρκετές από τις επιλογές», σημείωσε.

Έτσι, ο πλέον… αναίμακτος τρόπος για να κλείσει το ζήτημα είναι ο υπουργός να αντικαταστήσει την κ. Παναρίτη με δική του πρωτοβουλία ή να δηλώσει η ίδια ότι δεν αποδέχεται την πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι αρμόδιος για την επιλογή του προσώπου για τη συγκεκριμένη θέση είναι αποκλειστικά ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.