ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύσκεψη στο Μαξίμου με το βλέμμα στην πενταμερή στο Βερολίνο

20:55 - 01 Ιουν 2015 | Πολιτική
Σύσκεψη στο Μαξίμου με το βλέμμα στην πενταμερή στο Βερολίνο
Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται σε εξέλιξη νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παράλληλα στο Βερολίνο πραγματοποιείται πενταμερής συνάντηση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, νωρίς το βράδυ μετέβησαν στο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Παρότι στο επίκεντρο της σύσκεψης, επισήμως, είναι οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο επί τάπητος βρέθηκαν σαφώς και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Στις δηλώσεις τους, πάντως, πριν από το δείπνο εργασίας στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκαναν την παραμικρή νύξη ή αναφορά για την Ελλάδα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Κινούμαστε στα πλαίσια της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, σχολίασε ότι κινούμαστε στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιέγκερ, τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Υπάρχουν δεκαπέντε σημεία και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται μια συνολική λύση» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα στην αγορά εργασίας, στον δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τόνισε δε ότι στόχος των επιμέρους μέτρων είναι να επιτευχθεί βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διότι χωρίς αυτήν, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τους Θεσμούς και με κανέναν άλλον.

Ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 18ης Ιουνίου.

Κομισιόν: Εντατικές οι συνομιλίες - Προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου

Υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για το τι πρέπει να γίνει και πού πρέπει να οδηγηθούν οι συνομιλίες, στο πλαίσιο του Brussels Group, σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι θεσμοί εργάζονται «χέρι-χέρι» με το Brussels Group και έχουν πολύ καλή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές. Σύμφωνα με την ίδια, οι συνομιλίες, ήταν εντατικές καθ' όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ όλα τα μέλη του ήταν σε συνεχή επαφή. Σημείωσε ακόμη ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Τέλος η κ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η μόνη προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:10 - 02 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.