ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παιχνίδι στο «γήπεδο» του πρωθυπουργού - Ώρα για αποφάσεις

09:24 - 02 Ιουν 2015 | Πολιτική
Το παιχνίδι στο «γήπεδο» του πρωθυπουργού - Ώρα για αποφάσεις
Η πενταμερής του Βερολίνου ανοίγει τον κύκλο των εντατικών διαβουλεύσεων για την εκκίνηση της λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Το μήνυμα είναι πλέον ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση, την ελληνική πλευρά αλλά και όσους καλοβλέπουν το τρέιλερ τρόμου με grexit και διπλό νόμισμα στην Ε.Ε.. Χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς και επώδυνες υποχωρήσεις, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει εντός ευρώ. Αυτό άλλωστε διαμήνυσε και η Ουάσιγκτον δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες.
«Λειτουργούμε σίγουρα», σημείωσε, «σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι' αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».

Η πίεση μεταφέρεται στο εσωτερικό

Πλέον ο διεθνής παράγων έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και ζητεί να μπει στο χαρτί το κείμενο της συμφωνίας με τα σημεία που μπορούν να κλείσουν τώρα αλλά και με εκατέρωθεν δεσμεύσεις για εντατική δουλειά, βήμα – βήμα, στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα αναζητείται λύση για το πώς θα καμφθούν οι ενστάσεις του Ταμείου για τη νομιμότητα συνέχισης της χρηματοδότησής της Ελλάδας.

Ήδη το σχετικό κείμενο της Κομισιόν έχει δοθεί στα εμπλεκόμενα μέρη ενώ ένα μέρος της τεκμηρίωσής του διέρρευσε και στον Τύπο, έστω κι αν διαψεύστηκε.

Τούτων δοθέντων πλέον είναι σαφές ότι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φτάνει.

«Τώρα που κορυφώνεται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, είναι η ώρα των ηγετών και της συλλογικής ευθύνης» ήταν το πρωινό τιτίβισμα του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος εδώ και μέρες υπογραμμίζει την ανάγκη συμφωνίας. Ουσιαστικά απευθύνεται και στον πρωθυπουργό καλώντας τον να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Η κατάσταση της οικονομίας αλλά και οι διεθνείς πιέσεις για λύση οδηγούν τις επόμενες μέρες τον Αλέξη Τσίπρα στο να ξεδιπλώσει το σχεδιασμό του, αλλά και να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του. Ήδη η πίεση με κατ΄ ιδίαν επαφές αλλά και με δημόσιες δηλώσεις προς την Κ.Ο. είναι δεδομένη. Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας έχει τεθεί τόσο από τον κ. Ν. Παπά, υπουργό Επικρατείας όσο κι από τον κ. Π. Καμένο, υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο.

Παράλληλα η δαμόκλειος σπάθη των εκλογών προς τους βουλευτές επικρέμεται. «Εάν 12 βουλευτές της πλειοψηφίας δεν ψηφίσουν, πάμε σε κάλπες» τόνισε και σήμερα στο Real.gr o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης

Ερωτώμενος για το εάν θα ισχύσει η κομματική πειθαρχία, αλλά και αν είναι δυνατόν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να ρίξουν» την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».

Η ώρα συνεπώς πλησιάζει και η πίεση πλέον περνάει στο εσωκομματικό πεδίο, όπου οι προειδοποιητικές βολές από την Αριστερή Πλατφόρμα καλά κρατούν. «Να απορρίψει τα «τροϊκανά» τελεσίγραφα, να στηριχτεί στο λαό και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως η όποια συμφωνία είτε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή της 25η Ιανουαρίου, είτε δεν θα υπάρξει» τονίζει ο ιστότοπος ISKRA και όλοι αναμένουν τελικά το πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της τετράμηνης διαπραγμάτευσης. Το δίλημμα μεταφέρεται στο εσωτερικό απομένει να δούμε το περιτύλιγμά του.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.