ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χτυπάει "κόκκινο" το μεταναστευτικό στο Αιγαίο

09:10 - 04 Ιουν 2015 | Πολιτική
Χτυπάει "κόκκινο" το μεταναστευτικό στο Αιγαίο
Στα όρια συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές στα θαλάσσια σύνορα της χώρας καθώς εντείνεται το κύμα των παρανόμως εισερχόμενων μεταναστών από την Τουρκία. Η εικόνα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι άκρως ανησυχητική με τις τοπικές αρχές εκπέμπουν SOS. Το όλο πρόβλημα αποτυπώνεται εύγλωττα στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Frontex, η οποία σημειώνει ότι οι ροές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 500% από τις αρχές του χρόνου.

Ο επικεφαλής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αρμόδιας για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων του εδάφους που καλύπτει η συνθήκη Σέγκεν, ανακοίνωσε ότι «από 1ης Ιανουαρίου συνολικά σημειώθηκαν περί τις 100.000 παράνομες διελεύσεις των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, έναντι μόλις 40.000 την ίδια περίοδο πέρυσι». Ο Φαμπρίς Λεζερί έκανε τις δηλώσεις σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Παρίσι. Αυτό εξηγείται από τη μια πλευρά λόγω «της πολύ μεγάλης ροής Κοσοβάρων» μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και από την άλλη λόγω «της πολύ ισχυρής πίεσης που ασκείται στα ουγγρικά σύνορα».

Αλλά «δύο δρόμοι μετανάστευσης είναι σήμερα ιδιαίτερα σημαντικοί: Της Κεντρικής Μεσογείου, από τη Λιβύη προς τη Νότια Ιταλία και της Ανατολικής Μεσογείου, από την Τουρκία προς την Ελλάδα», είπε ο Λεζερί. Στην τελευταία περίπτωση η εξέλιξη των αφίξεων είναι θεματική, είπε, με μια έκρηξη «άνω του 550% στο δρόμο που περνάει από το Αιγαίο Πέλαγος». Αυτό δείχνει μια εξέλιξη του προφίλ των μεταναστών, γιατί «το θέμα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αίτηση ασύλου», καθώς για ένα τεράστιο τμήμα των Σύρων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τους δοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα στην Ευρώπη, είπε.

Αντιθέτως, είπε ο επικεφαλής της Φρόντεξ «σχεδόν έχουν εξαφανιστεί» οι Σύροι από τις αφίξεις στην Ιταλία. Τους έχουν αντικαταστήσει μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική «που περισσότερο το προφίλ του παράτυπου οικονομικού μετανάστη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.