ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτή είναι η νέα πρόταση Γιούνκερ- Αντιπρόταση ετοιμάζει ο Τσίπρας

13:35 - 04 Ιουν 2015 | Πολιτική
Αυτή είναι η νέα πρόταση Γιούνκερ- Αντιπρόταση ετοιμάζει ο Τσίπρας
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ, η ομάδα Γιούνκερ ετοιμάζει νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν θα έχουν και νέα συνάντηση την Παρασκευή, αναζητώντας μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, παρών στη νέα συνάντηση θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε σήμερα Αθήνα και αναμένεται να ξαναφύγει αύριο για Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν τις τελευταίες ώρες ότι αύριο θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, σε μία προσπάθεια καθησυχασμού και αποτροπής του κινδύνου να δημιουργηθεί πανικός. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με βάση και την ελληνική πρόταση, που «είναι η μόνη ρεαλιστική», εκτιμώντας ότι «όλα μπορούν να αλλάξουν από την πρόταση των δανειστών», την οποία χαρακτηρίζουν «της πλάκας». Μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το κείμενό μας είναι 47 σελίδων, ενώ το δικό τους μόλις πέντε. Τους προκαλούμε να το δώσουν στη δημοσιότητα. Δεν αντέχει στην κριτική ενός σοβαρού οικονομολόγου».

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Γιούνκερ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε συγγνώμη απ' τους Ευρωβουλευτές που έπρεπε γρήγορα να αποχωρήσει καθώς δήλωσε πως πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνέχιση συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα. Όπως και τελικά έπραξε.

Μάλιστα ξεκινώντας την ομιλία του δήλωσε αφοπλιστικά στους ευρωβουλευτές “δεν χαίρομαι καθόλου που βρίσκομαι εδώ”, σπεύδοντας να δηλώσει άυπνος απ' τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Χθες, έπειτα από 4 μήνες διαπραγματεύσεων ο κ. Γιούνγκερ παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόταση των πιστωτών όπως διαμορφώθηκε και απ' τις αποφάσεις που υπήρξαν στην πενταμερή. Μεταξύ των μέτρων που προκαλούν ήδη αντιδράσεις στην Αθήνα περιλάμβανε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των συντάξεων και την επιβολή ΦΠΑ 23% ακόμα και στο ρεύμα.

Το μήνυμα των δανειστών είναι σαφές: παρά τη μείωση των απαιτήσεων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, οι δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους για το 2015 και τα επόμενα χρόνια είναι τεράστιες. Ισοδύναμο για να αποφευχθούν περικοπές στις συντάξεις (που θεωρείται «σίγουρη» εξοικονόμηση) δεν υπάρχει. Εναλλακτικά μπορούν να καλυφθούν μόνον με πολλαπλάσιους φόρους αμφιβόλου αποδοτικότητας και για την εισπραξιμότητα των οποίων οι συζητήσεις και οι διαφωνίες θα ήταν ατέρμονες.

«Δεν είναι τελεσίγραφο» έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση. Δεν εξηγούσαν όμως πώς θα καλυφθούν τα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ που χωρίζουν τις προτάσεις των δανειστών από τις ελληνικές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.