ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πόλεμος" Ελλάδας-ΗΠΑ για τον Greek Stream

08:49 - 05 Ιουν 2015 | Πολιτική
"Πόλεμος" Ελλάδας-ΗΠΑ για τον Greek Stream
Και ενώ η στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους φαίνεται να είναι μάλλον υποστηρικτική, ένας "πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν την Αθήνα να μην ενταχθεί στο σχέδιο του νέου ρωσικού αγωγού και το υπουργείο Ενέργειας να τονίζει ότι αυτό συνιστά  ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας.

Όλα ξεκίνησαν όταν στο παγκόσμιο συνέδριο ΠΣΕΚΑ που διοργάνωσαν οι ελληνοκύπριοι της Αμερικής ο Αμος Χόκσταϊν, ειδικός απεσταλμένος του State Department για θέματα ενέργειας δήλωσε ότι ο αγωγός Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, δεν μπορεί να γίνει διότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Ο κ. Χόχσταϊν, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τόνισε ότι αν προχωρήσει ο Greek Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της χώρα μας, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Έπειτα από τις δηλώσεις αυτές, κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι αποτελούν «ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας» ενώ όπως τονίζουν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν πως ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος θα υποβοηθήσει τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλει στη συνεργασία και στην ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο ίδιος ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «ένας αγωγός με ρώσικο φυσικό αέριο συμφέρει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ανέφερε επίσης με νόημα: «Ακολουθούμε ένα δρόμο που υπερασπίζεται πλήρως τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακολουθούμε μία πολυδιάστατη πολιτική και δεν δεχόμαστε εντολές, υπαγορεύσεις από κανέναν».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.