ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε "θολό τοπίο" η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

16:30 - 10 Ιουν 2015 | Πολιτική
Σε "θολό τοπίο" η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
Ασαφές παραμένει μέχρι αυτή την ώρα, αν τελικά πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

«Μόνο εάν υπάρχει έδαφος θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ελληνική πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της, δήλωσε πως εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συζητήσει με την ίδια και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ.Ολάντ «θα το κάνουμε», αλλά πρόσθεσε ακόμη δεν έχει καθοριστεί συνάντηση.

«Όταν υπάρχει η θέληση, υπάρχει κι ο τρόπος» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και σημείωσε ότι το μήνυμα προς την Αθήνα θα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως αν η ελληνική πλευρά θέλει μια τέτοια συνάντηση μπορούμε να βρούμε την ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο.

Την Τρίτη πάντως γερμανική πηγή των Βρυξελλών είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο  να γίνει η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου. 

Ο Φρανσουά Ολάντ, παράλληλα έκανε έκκληση να "επιταχυνθούν" και να "ολοκληρωθούν" γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε σε συμφωνία», επανέλαβε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό απάντησε πως το σημερινό πρόγραμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει μόνον την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής EΕ-CELAC στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο και παρά  τις δηλώσεις δυσαρέσκειας για την στάση της Αθήνας στη διαπραγμάτευση, ο  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα, αφού όταν έφτασε στον τόπο της συνεδρίασης τον χαιρέτισε θερμά και ήταν ένας από τους λίγους πρωθυπουργούς που φίλησε.

Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για τις ελληνικές θέσεις και την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Από την πλευρά του ο Πολωνός Πρόεδρος της ΕΕ επισήμανε στον κ. Τσίπρα την ανάγκη να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν.

Η ασάφεια σχετικά με τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους δύο ηγέτες, είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:43 - 10 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.