ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πυρετός" στο Μαξίμου εν μέσω πιέσεων από Βερολίνο–Βρυξέλλες–Ουάσιγκτον

14:13 - 12 Ιουν 2015 | Πολιτική
"Πυρετός" στο Μαξίμου εν μέσω πιέσεων από Βερολίνο–Βρυξέλλες–Ουάσιγκτον
Εν μέσω φημών και διαρροών κινείται η διαπραγμάτευση τις τελευταίες ώρες καθώς η κλεψύδρα το χρόνου τελειώνει. Το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του υπουργού Γ. Σταθάκη ο οποίος χειρίζεται τα καυτά θέματα των κόκκινων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών και των αεροδρομίων, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο συγκρουόμενων διεθνών συμφερόντων.

Πάντως η εικόνα των διεθνών ΜΜΕ παραπέμπουν σε μια σχέση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς που βρίσκεται επί ξυρού ακμής. Κι αυτό λίγα 24ωρα μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ και την ηγεσία Γαλλίας και Γερμανίας. Από την κυβερνητική πλευρά επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο την ώρα που η Επιτροπή δια στόματος Γιουνκέρ επεσήμανε σήμερα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τεχνική διαπραγμάτευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την έλευση του BG στην Αθήνα, που ουσιαστικά θα σημάνει την ολική επιστροφή της τρόικας. Το Μαξίμου διαψεύδει την έλευσή του στην Αθήνα ενώ άγνωστο είναι εάν τελικά θα έχει κάποιο ρόλο στο BG στο ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα οι διαρροές δείχνουν από τις Βρυξέλλες ότι το μόνο κείμενο βάσης είναι αυτό της Επιτροπής, το οποίο έχει απορρίψει η ελληνική πλευρά. Στο κείμενο μάλιστα αυτό ουσιαστικά εντάσσονται οι σκληρές παρατηρήσεις που έκανε φεύγοντας το ΔΝΤ  από την ομάδα διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών και που πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι έπαιξε το ρόλο του «λαγού».

Στο μεταξύ νέα διαρροή στο Bloomberg αναφέρει ότι υπάρχουν προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα να σταματήσει να αντιδρά στις απαιτήσεις των πιστωτών και να φέρει σχέδιο συμφωνίας που θα αποτρέψει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Μάλιστα οι εταίροι κάλεσαν το βράδυ της Πέμπτης σύμφωνα με το Bloomberg, την χώρα μας να απαντήσει άμεσα σε μια μέρα στο αίτημα αυτό σημειώνοντας ότι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ τον οποίων και ενός πιθανού Grexit.Το δημοσίευμα αυτό συμπίπτει με άλλο που υπογραμμίζει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας για τις ΗΠΑ, κάτι που όπως τονίζει το πρακτορείο μπορεί να βαρύνει τις αποφάσεις των Θεσμών. Πάντως στο φόντο αυτού του σκηνικού πιέσεων και συνολικής γεωπολιτικής αστάθειας παρατηρητές εστιάζουν το πόσο έχει ενοχλήσει η πρόθεση του Πρωθυπουργού να μεταβεί στη Μόσχα στις 18/6 ημέρα  συνεδρίασης του eurogroup. Μάλιστα συνδέουν τη σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου με τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ απέναντι στα Ρωσικά ανοίγματα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στο φόντο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου πνέει τα μένεα για τη στάση του Ταμείου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 12 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.