ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θερινό θρίλερ διαπραγματεύσεων με νέα ορόσημα ενώ η οικονομία στενάζει

13:31 - 15 Ιουν 2015 | Πολιτική
Θερινό θρίλερ διαπραγματεύσεων με νέα ορόσημα ενώ η οικονομία στενάζει
Οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς τίθενται επί τάπητος στις διαρκείς συσκέψεις που έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός. Το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του πρωθυπουργού στη Βουλή με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Νίκο Βούτση, ενώ στις 14.00 συνεδριάζει η πολιτική επιτροπή διαπραγμάτευσης στο φόντο των εντεινόμενων πιέσεων από τους Θεσμούς για περικοπές μισθών και συντάξεων. Η κυβέρνηση βλέπει προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» στην Ε.Ε., ενώ οι Θεσμοί με συντονισμένες δηλώσεις τους ρίχνουν την ευθύνη στην Ελληνική πλευρά που δεν καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις. Πάντως η διαδικασία συζήτησης παραμένει ανοικτή με τα επόμενα ορόσημα να βρίσκονται στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, το Eurogroup τις πληρωμές δόσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Με τη φιλολογία για ελέγχους στη ροή κεφαλαίων να εντείνεται, όλοι αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ρευστότητα των τραπεζών την Τετάρτη 17 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής ο Μάριο Ντράγκι, εν μέσω διαπραγμάτευσης, έχει αποφύγει, παρά τις πιέσεις, να "τραβήξει το χαλί" στις ελληνικές τράπεζες. Πολλοί πάντως στους πολιτικούς κύκλους των Αθηνών θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο πίεσης για την ελληνική πλευρά, γι' αυτό και δεν το αποκλείουν. Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο ανοίγει ένα κύκλο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, εντός κι εκτός, που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το όριο του ELA στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επίπεδο, κατά 2,3 δισ. ευρώ χωρίς να κουρέψει τις εγγυήσεις που καταβάλουν οι ελληνικές τράπεζες.

Πάντως ο πρώτος θερινός καύσωνας συμπίπτει, με τον πολιτικό καύσωνα, καθώς οι ημερομηνίες, η μία μετά την άλλη αποτελούν παρελθόν. Το Eurogroup και το ESM συνεδριάζουν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του υπ. Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, που έχει κάνει σαφές ότι θα ηγείται της αποστολής εν μέσω κλίματος επανάληψης της κατάστασης στη Ρίγα. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι η συμφωνία είναι κοντά, φτάνει να υπάρξει πολιτική βούληση, ενώ δε χάνει την ευκαιρία με κάθε αφορμή να υπενθυμίζει τα λάθη των Θεσμών στο πρόγραμμα που έχουν καταθέσει.

Εν συνεχεία, το επόμενο όριο προσδιορίζεται για το τέλος του μήνα όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αλλά και το σύνολο των οφειλών του μήνα στο ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκέντρωση διαθεσίμων από ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και άλλες πηγές έχει διασφαλίσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα (1,9 δισ. ευρώ περίπου), ενώ δεν αποκλείει κανείς να αναβληθεί η πληρωμή του ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός κατά πολλούς καθώς υπάρχει σχετική νομική φόρμουλα, αλλά και τοποθέτηση των διεθνών οίκων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μια τέτοια απόφαση θα περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα διαμορφώνοντας ένα γόρδιο δεσμό. Η κυβέρνηση πάντως λόγω τουρισμού μπορεί να περιμένει χρηματοδοτικές ανάσες και να καταφέρει να συντηρήσει της διαπραγμάτευση ακόμα και με επεκτάσεις του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι τις 20 Ιουλίου. Τότε οι μεγάλες πληρωμές 3,5 δισ. στην ΕΚΤ βάζουν ένα απώτατο όριο. Εν τω μεταξύ το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει η πραγματική οικονομία.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.