ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρουμελιώτης: Η Συμφωνία περνά από το χρέος

21:41 - 15 Ιουν 2015 | Πολιτική
Ρουμελιώτης: Η Συμφωνία περνά από το χρέος
Η πιθανή συμφωνία Ελλάδας-δανειστών θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικώς και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, όπως υπογράμμισε το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης στην κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησης του Δημόσιου Χρέους.

Νωρίτερα ο ίδιος, δήλωσε την απόλυτη διαφωνία του με το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων ή περαιτέρω απορρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας.

«Μαζί με τη συμφωνία πρέπει να υπάρξει και αναδιάρθρωση» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, διότι, όπως υποστήριξε μια τέτοια εξέλιξη θα περάσει στις αγορές το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και να λειτουργήσει η οικονομία υπό ομαλές συνθήκες.

Ο κ. Ρουμελιώτης αποδοκίμασε ταυτόχρονα τις απαιτήσεις των δανειστών επισημαίνοντας ότι επιμένουν σε ζητήματα που δεν είναι ουσιώδη. Προέτρεψε, μάλιστα, την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί υφεσιακά μέτρα όπως είναι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων ή η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προειδοποιώντας ότι τέτοια μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση.

«Οι εταίροι έχουν απόλυτο άδικο στο θέμα των εργασιακών» είπε ο κ. Ρουμελιώτης αντιδρώντας στις προτάσεις των δανειστών. «Αυτές οι προτάσεις δεν είναι σωστές ούτε τεχνοκρατικά» ανέφερε και υπενθύμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστιες περικοπές μισθών και συντάξεων και δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις. Ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε αντίθετα ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα. «Πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία» σημείωσε και πρόσθεσε. «Οι εταίροι μας έκαναν λάθος δίνοντας έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην υψηλή φορολόγηση» είπε και τους καταλόγισε ότι επιχειρούν τώρα να πράξουν το ίδιο με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ύφεση.

Ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους εταίρους
Ο κ. Ρουμελιώτης επέκρινε την ίδια στιγμή την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου καθώς και τους Ευρωπαίους εταίρους ότι καθυστέρησαν υπερβολικά να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους προκαλώντας καταστροφή στην ελληνική οικονομία. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ αρνούνται να παραδεχτούν ακόμη και τώρα το σφάλμα τους για να μην διεκδικήσει η Ελλάδα νομική «αποκατάσταση της ζημίας».
Ειδικότερα, ο κ. Ρουμελιώτης κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι ασκούσε τρομακτικές πιέσεις στην Ελλάδα για να μην προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και απειλούσε μάλιστα με διακοπή της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Καταλόγισε, μάλιστα ευθύνες στον τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο ότι υιοθέτησε και δημοσιοποίησε τις θέσεις που εξέφραζε στο παρασκήνιο ο κ. Τρισέ. «Δυστυχώς ο τότε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον κ. Τρισέ», ισχυρίστηκε ο κ. Ρουμελιώτης.

Καταλόγισε όμως, ευθύνες και στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι αποδέχτηκε τις θέσεις των δανειστών. Κληθείς να εξηγήσει για ποιους λόγους οι Ελληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν την πρόταση του ΔΝΤ για έγκαιρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε τρεις αιτίες: α) είτε από φόβο απέναντι στις παρασκηνιακές πιέσεις της ΕΚΤ, β) επειδή δεν πίστευαν ότι ήταν αναγκαία η αναδιάρθρωση και γ) επειδή δεν ήθελαν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μιας αναδιάρθρωσης που θα επέφερε ζημία στις ελληνικές τράπεζες

Αναφορικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών παρατήρησε ότι με βάση το 2ο Μνημόνιο ενδέχεται να προκληθεί ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο από ενδεχόμενη εκχώρηση μετοχών σε ιδιώτες. «Υπάρχει προοπτική να πωληθούν οι τράπεζες σε πολύ κατώτερες τιμές σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά τους. Θα πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση των ζημιών του ιδιωτικού τομέα» είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.