ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία

13:53 - 16 Ιουν 2015 | Πολιτική
Αλ. Τσίπρας: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία
«Η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ, αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καθώς και με την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του επικεφαλής του «Ποταμιού», ο πρωθυπουργός όχι μόνο φέρεται αποφασισμένος να μην πληρώσει η χώρα το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, αλλά περιέργραψε την επιλογή αυτή ως μονόδρομο για την κυβέρνησή του στην περίπτωση που δεν υπάρξει, όπως είπε, μια επωφελής συμφωνία για την χώρα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα χρόνος και ότι οι εταίροι τελικά θα υποχωρήσουν από τις «παράλογες αξιώσεις τις οποίες εγείρουν έναντι της Ελλάδος».

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αίσθηση που αποκόμισε ο κ. Θεοδωράκης από τη συνάντηση είναι ότι πρωθυπουργός έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτο στρατηγικό του στόχο να υπάρξουν στο τελικό κείμενο ρητές διαβεβαιώσεις –ή ακόμη και μια προσυμφωνία- για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Σε μια τέτοια περίπτωση, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα δεχόταν μια συμφωνία πακέτο είτε για το επόμενο 9μηνο, είτε ακόμη και για τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον κ. Θεοδωράκη, δήλωσε ότι «το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι μείζον για την χώρα».

«Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος, να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία η οποία σε έξι μήνες θα μας δώσει πάλι τα ίδια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την κα Γεννηματά, τόνισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρξει μια προοπτική με κοινωνική δικαιοσύνη στον κόσμο και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν τη διαφορετικότητά τους ως προς αυτό. «Και στο θέμα της Ελλάδας νομίζω ότι κρίνεται και το θέμα της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Στ. Θεοδωράκης: Όχι Κούγκι, αλλά ευρωπαϊκή πορεία

Όλα τα σενάρια που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές-εταίρους συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης όπως είπε αμέσως τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην επιλέξει τον δεξιό δρόμο προς το Κούγκι, αλλά τον αριστερό δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας».

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού «και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολοι, αλλά η ρήξη σημαίνει καταστροφή, σημαίνει τον αφανισμό του λαού» και σημείωσε πως εάν έρθει στη Βουλή συμφωνία με τους εταίρους που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη, το Ποτάμι θα την ψηφίσει.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως υπάρχουν δύο-τρεις κινήσεις που μπορούν ακόμη να γίνουν για την επίτευξη συμφωνίας και πως ελπίζει ότι και οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, θα κάνουν κάτι ανάλογο. Δεν πρέπει να παίζει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σε ό,τι αφορά την ψήφιση της συμφωνίας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το βάρος της συμφωνίας πρέπει να το σηκώσουν ο πρωθυπουργός και η Βουλή. Υπάρχουν δυνάμεις που θα στηρίξουν, υπάρχει η κρίσιμη μάζα βουλευτών που θα παραμερίσει κομματικές ταυτότητες».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι με την τακτική της κυβέρνησης χάνονται φίλοι και σύμμαχοι στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι έχει χαθεί χρόνος, καθώς υπήρχαν ευκαιρίες για να επιτευχθεί συμφωνία.

Φ. Γεννηματά: Η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή

«Η καθυστέρηση κοστίζει και έχουν ευθύνη όλες οι πλευρές» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή, συνέχισε η κ. Γεννηματά, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία που να εξασφαλίζει θετική προοπτική και η οποία θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε νέα εισπρακτικά μέτρα.

«Είναι μια κρίσιμη ώρα που απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης  συμβάλλει σ’ αυτό», διαβεβαίωσε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να τολμήσει να πάρει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη βούληση του λαού».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η συγκρότηση εθνικής ομάδας διπαραγμάτευσης «έστω και τώρα», όπως ανέφερε, μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. «Πρέπει να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο για τελική συμφωνία με τους εταίρους πριν να είναι πολύ αργά», κατέληξε, ενώ ερωτηθείσα εάν το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την συμφωνία απάντησε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει συμφωνία».

Ντ. Μπακογιάννη: Η μάχη να δοθεί με εθνική συνεννόηση

Είναι μία κρίσιμη ώρα, μία ώρα που η μάχη πρέπει να δοθεί με εθνική συνεννόηση και συσπείρωση, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».

Όπως είπε η βουλευτής της Ν.Δ. μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, «η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά» και «όλοι έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».

«Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός είναι ο στόχος», υπογράμμισε για να προσθέσει πως η εντολή του λαού, που πρέπει να ακολουθήσει και κυβέρνηση είναι «η διαπραγμάτευση εντός ευρώ».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 16 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.