ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δεν δικαιούνται τη σύνταξη οι άγαμοι γιοι στρατιωτικών»

13:02 - 16 Ιουν 2015 | Πολιτική
«Δεν δικαιούνται τη σύνταξη οι άγαμοι γιοι στρατιωτικών»
Με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανατρέπονται τα δεδομένα που σχετίζονταν με τη καταβολή σύνταξης στους άγαμους γιους στρατιωτικών.

Δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών, βάσει Συντάγματος, Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και την Ευρωπαϊκή και  Ελληνική νομοθεσία

Δεν έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν τη σύνταξη του πατέρα τους στρατιωτικού υπαλλήλου (ή συνταξιούχου) οι άγαμοι γιοι, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4324/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι άγαμοι γιοι των στρατιωτικών, δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους και αυτό γιατί από τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και την Ευρωπαϊκή και  Ελληνική νομοθεσία, δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τους Συμβούλους Επικρατείας, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων, εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους.

Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας

«Οι διατάξεις  του συνταξιοδοτικού Κώδικα δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ε.Σ.Δ.Α., υπό την έννοια ότι προσβάλλεται περιουσιακό δικαίωμα των άγαμων γιων σε σχέση με τις άγαμες θυγατέρες, εφόσον οι άγαμοι γιοι δεν είχαν απαίτηση ή εύλογη προσδοκία, απορρέουσα από την υπάρχουσα νομοθεσία ή αναγνωρισμένη δικαστικά, ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση, με εκείνη των αγάμων θυγατέρων,  ως προς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προστατεύεται από  τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφαση αναφέρεται:

«Η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 16 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.