ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλ. Τσίπρας: Χωρίς έντιμο συμβιβασμό θα πούμε το μεγάλο «όχι»

14:16 - 17 Ιουν 2015 | Πολιτική
Αλ. Τσίπρας: Χωρίς έντιμο συμβιβασμό θα πούμε το μεγάλο «όχι»
Την "επίθεση" κατά των δανειστών που ξεκίνησε την Τρίτη συνέχισε και σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ακατανόητη» την επιμονή των δανειστών στις περικοπές στις συντάξεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός η ελληνική κυβέρνηση θα πει το μεγάλο «όχι».

«Η επιμονή των θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδική αναφορά έκανε στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ. Το 2016 όμως δεν μπορεί η εξοικονόμηση να είναι 1, 8 δισ. ευρώ αλλά 300 εκατ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση, τόνισε.

«Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία, πρόσθεσε.

Θα κρίνουμε την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή, σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί».

«Μπροστά μας έχουμε μια μόνο επιλογή: να επιτύχουμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή κα θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση. Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.  

Φάιμαν: Ανάγκη για άμεσο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν μετά από τη συνάντηση.

Ο κ. Φάιμαν τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός, αλληλεγγύη και υποστήριξη, καθώς τις επόμενες ημέρες «πρεπει να γίνουν πάρα πολλά» σε ένα πολύ ρεαλιστικό και λειτουργικό επίπεδο.

Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα (στις συνομιλίες) και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να στηρίξει και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες, πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής γινα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Εξάλλου, ο καγκελάριος της Αυστρίας έθεσε το ερώτημα αν θα μπορέσουμε με σεβασμό και αλληλοσεβασμό μέχρι το τέλος του Ιουνίου να φτάσουμε σε συμφωνία που θα επιτρέψει να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας, να δοθεί ανάσα στη χώρα για τα επόμενα τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια.

tsipr3

 

tsip5

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 17 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.