ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζωή κατά Γιουνκέρ: Αυτός ενθάρρυνε την φοροαποφυγή

22:01 - 17 Ιουν 2015 | Πολιτική
Ζωή κατά Γιουνκέρ: Αυτός ενθάρρυνε την φοροαποφυγή
Βαρειές κατηγορίες κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ότι ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ενθάρρυνε την φοροαποφυγή προκαλώντας απώλειες πολλών δις για το ελληνικό δημόσιο, εξαπέλυσε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου του Λογιστικού Χρέους παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έστελνε μήνυμα καταλλαγής στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-Κομισιόν η κυρία Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του κ. Γιουνκέρ υπό το βλέμμα πάντως, του πρωθυπουργού, ο οποίος πήρε μέρος στην παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της Επιτροπής.

«Ο κ. Γιουνκέρ σήμερα αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασιζόμενος μάλιστα ότι το κάνει και για το καλό του. Παρασιωπά, όμως, ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε στο Λουξεμβούργο ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροαποφυγής, που πρόσφατα μόλις αποκαλύφθηκε, με τη διαβόητη υπόθεση Luxleaks, και το οποίο επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις- εκ των οποίων πολλές δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα- να φοροδιαφεύγουν σε βάρος ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα απώλειες δεκάδες ή και εκατοντάδες δισ. για το ελληνικό Δημόσιο από αποφυγόντα έσοδα» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΠροκόπηςΠαυλόπουλος, ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί λόγω της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Β. Φάιμαν, απέστειλε επιστολή, στην οποία σημείωνε μεταξύ άλλων: «Παρακαλώ να διαβιβάσετε στα μέλη της Επιτροπής την εκ μέρους μου ειλικρινή αναγνώριση της επιστημονικώς τεκμηριωμένης συμβολής τους ως προς τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, όπως επίσης να καταστήσετε σαφές ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα επισήμανα κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής στις 4 Απριλίου του 2015 κυρίως ως προς τα αδιαμφισβήτητα, κατά το Σύνταγμά μας, δεδομένα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας».

Τις δηλώσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου κατά του κ. Γιουνκέρ στηλίτευσαν, πάντως με ανακοινώσεις τους η ΝΔ και το Ποτάμι. Η ΝΔ ανέφερε ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου «κατηγόρησε με εμπάθεια τον Πρόεδρο της Κομισιόν» ενώ το Ποτάμι υποστήριξε ότι η επίθεση κατά του κ. Γιουνκέρ εντάσσεται «στο παιχνίδι της εξεύρεσης εσωτερικών εχθρών και διεθνών συνωμοσιών».

«Αμφισβητούμενο» το χρέος λέει η Επιτροπή Αλήθειας

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δικαιώνονται αρχικά οι ισχυρισμοί περί αμφισβητούμενου χρέους και κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να παγώσει την αποπληρωμή του μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής.

«Από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα φαίνεται να δικαιώνονται πλήρως οι πολίτες που αμφισβήτησαν την υποχρέωσή τους να συμμετάσχουν στην αποπληρωμή του χρέους» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου συμπληρώνοντας ότι τα στοιχεία «δικαιώνουν εκείνους που εγκαίρως και πριν αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η καταστροφή που συντελέστηκε, είχαν προειδοποιήσει ότι αυτά τα δάνεια είναι επονείδιστα και μη βιώσιμα, όπως και τον ΟΗΕ που έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.