ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξανά χωρίς συμφωνία το Eurogroup- Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα

20:14 - 18 Ιουν 2015 | Πολιτική
Ξανά χωρίς συμφωνία το Eurogroup- Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να αποδώσει καρπούς αφού για ακόμη μια φορά τελείωσε χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα. Η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, που σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. 

Το Eurogroup που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 μ.μ. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, δεν υπήρξε συμφωνία στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να δεσμευτεί για σοβαρές διαπραγματεύσεις, ενώ υπογράμμισε πως το Eurogroup είναι σε ετοιμότητα να συγκληθεί ανά πάσα στιγμή.

"Τέλος του πρώτου μου Eurogroup. Ενδιαφέρον πράγματι", έγραψε στον δικό του λογαριασμό στο Twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Άλεξ Στουμπ, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Όχι συμφωνία αλλά ούτε καν προπτική

Την ίδια ώρα, μετά το τέλος του Eurogroup, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως όχι μόνο δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά... ούτε καν προοπτική συμφωνίας! Πάντως, κύκλοι της ΕΚΤ φέρονται να διαψεύδουν τόσο το δημοσίευμα της Die Zeit για νέα πρόταση των Θεσμών προς την Ελλάδα, όσο και τις πληροφορίες περί πεντασέλιδης πρότασης του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup.

Κομισιόν: Οι Ελληνες ήρθαν πάλι με τα χέρια στις τσέπες

Πάντως, και πηγές της Ευρωζώνης διαψεύδουν τις πληροφορίες και σενάρια για πρόταση των δανειστών ή νέο κείμενο από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Mega, σχολιάζουν ότι «Οι Ελληνες ήρθαν πάλι με τα χέρια στις τσέπες».

Μοσκοβισί: Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις & εύλογους συμβιβασμούς

Στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί περιέγραψε την κατάσταση για την Ελλάδα δύσκολη και ανησυχητική, καθώς ο χρόνος εξαντλείται.

"Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα" τόνισε ο ίδιος,καλώντας ταυτόχρονα την Αθήνα να προχωρήσει σε εύλογους συμβιβασμούς. "Μας μένει λίγος χρόνος για να αποφύγουμε τα χειρότερα" συμπλήρωσε, απευθύνοντας έκκληση στην Ελλάδα να επανέλθει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να κάνει συμβιβασμούς για να αποφευχθεί μια καταστροφική έκβαση.

Όπως εξήγησε, είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει συμφωνία ενόψει

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, είπε ότι "δυστυχώς... η πρόοδος που σημειώθηκε είναι ελάχιστη" και ότι "δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει".

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου υπάρχουν δύο είδη ευελιξίας: Μία για τροποποίηση των στόχων μετά από εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και, δεύτερον, αντικατάσταση μέτρων με άλλα που θα προταθούν από την Ελλάδα, εφόσον αυτά αξιολογηθούν από τους Θεσμούς και κριθούν ικανοποιητικά.

Οι θεσμοί, προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, χρησιμοποίησαν τα δύο αυτά είδη ευελιξίας , αλλά λίγα μέτρα της ελληνικής πλευράς κρίθηκαν ότι είναι ικανοποιητικά και οι διαβουλεύσεις δεν προχώρησαν.

Στείλαμε ισχυρό σήμα να υπάρξουν νέες προτάσεις τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα πιθανό να υπάρξει συμφωνία, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας και κάλεσε την χώρα να αδράξει αυτήν την «τελευταία ευκαιρία».

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα συγκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη Δευτέρα, στις 19.00.

"Μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19.00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο", τόνισε ο κ. Τουσκ.

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική λύση

Στον απόηχο της συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πως η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική λύση, σημειώνοντας παράλληλα πως "Οι θεσμοί έθεσαν πολύ ξεκάθαρες και λογικές προτάσεις και περιμένουμε απαντήσεις. Πρέπει να είναι προτάσεις αξιόπιστες γιατί είμαστε υπόλογοι στις χώρες του ΔΝΤ", ενώ αναφέρθηκε και στην ευελιξία που δείχνει το Ταμείο λέγοντας πως "πάντα δείχναμε ευελιξία τα τελευταία πέντε χρόνια".

Έθεσε ως βασικές αρχές για το Ταμείο τη βιωσιμότητα χρέους, την υλοποίηση των μέτρων, τη χρηματοδότηση του προγράμματος και την ευελιξία από τους θεσμούς.
"Όλα είναι δούναι και λαβείν. Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα τις αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά για να δώσει προτάσεις", συμπλήρωσε η ίδια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να υπάρχει διάλογος και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάλογος.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:27 - 18 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.