ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Επέκταση του προγράμματος ως το Νοέμβρη & 15 δισ. ευρώ

12:06 - 26 Ιουν 2015 | Πολιτική
WSJ: Επέκταση του προγράμματος ως το Νοέμβρη & 15 δισ. ευρώ
Αν και οι καθοριστικές και κρίσιμες συζητήσεις για την Ελλάδα μεταφέρονται για το Σάββατο, όταν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου, πολλά είναι τα σενάρια που προκύπτουν από τις συζητήσεις της προηγούμενης Πέμπτης.

Το βασικό πρόβλημα που συζήτησαν εκείνη την ημέρα οι υπουργοί της Ευρωζώνης, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, είναι τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με δεδομένο πως στο τέλος του Ιουνίου δεν ολοκληρώνεται μόνο η επέκταση του προγράμματος, αλλά πρέπει να πληρωθούν και τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, άρα ούτε και χρήματα, τότε η Ελλάδα είναι απίθανο να καταφέρει να πληρώσει το Ταμείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν επί μακρόν πώς θα μπορεί να λειτουργήσει η νέα συμφωνία με την Ελλάδα – όταν και όποτε υπάρξει μια τέτοια.

Αναφέρει πως μια τέτοια συμφωνία θα ανεβάζει τη συμμετοχή της Ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι το Νοέμβριο. Αυτό αποκαλύπτει αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις και είδε το κείμενο που πέρασε από όλα τα χέρια των υπουργών που βρίσκονταν στο Eurogroup.

Μέχρι το Νοέμβριο η Ελλάδα θα χρειαστεί 15.3 δισεκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε να μην χρεοκοπήσει. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα χρήματα του υπάρχοντος προγράμματος που ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί. Για να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, η Αθήνα θα λάμβανε χρήματα από το ΕΚΤ (1.8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων). Τον Ιούλιο θα λάμβανε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και τον Αύγουστο άλλα 4.7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η πρώτη εκταμίευση από το ΔΝΤ θα ερχόταν γύρω στον Οκτώβριο, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη Γερμανία (και σε άλλες χώρες) που έχει συνδέσει τη δική της συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ελλάδα με την αντίστοιχη του ΔΝΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.