ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεντάμηνη παράταση και βοήθεια 15,5 δισ.

15:01 - 26 Ιουν 2015 | Πολιτική
Πεντάμηνη παράταση και βοήθεια 15,5 δισ.
Ενισχύεται τις τελευταίες ώρες το σενάριο σύμφωνα με το οποίο, όπως επιβεβαιώνει πλήθος ξένων ΜΜΕ, η τελική πρόταση των δανειστών που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι, προβλέπει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος έως το Νοέμβριο με ταυτόχρονη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. ευρώ.

Η γερμανική Handelsblatt επικαλούμενη έγγραφα που διατείνεται πως έχει στην κατοχή της, τα οποία τέθηκαν υπόψη της ελληνικής αντιπροσωπείας χθες στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι εκτός από την παράταση, κρίνεται απαραίτητο και ένα νέο τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει και χρηματοδότηση. 

Το σχέδιο των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) προβλέπει ότι μέχρι το Νοέμβριο θα εκταμιευτούν σε τέσσερις δόσεις τα 15,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. από την Ευρώπη και 3,5 από το ΔΝΤ. 

Για τον σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιηθούν και τα χρήματα του ESM (ΤΧΣ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ύψους 8,7 δισ. ευρώ. 

Το πρακτορείο ΜΝΙ υπογραμμίζει πως οι δανειστές δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις προτάσεις τους. 

Τι συζητήθηκε στο Eurogroup

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal και το επιβεβαιώνουν το Reuters, η Bild και η Handelsblatt, στο Eurogroup της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα - αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις προϋποθέσεις νέας χρηματοοικονομικής βοήθειας.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους καθώς και σχετικό έγγραφο που διανεμήθηκε στους υπουργούς.

15,3 δισ. για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί συνολικά 15,3 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία μέχρι τότε, ένα ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Για να καταβάλει την πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ, από τα ελληνικά ομόλογα. Τον Ιούλιο, θα μπορούσε να λάβει άλλα 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, για να ακολουθήσουν άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Η WSJ σημειώνει ωστόσο ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρθει μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου τα κοινοβούλια έχουν συνδέσει τα δικά τους δάνεια διάσωσης με αυτά του Ταμείου.

Επιστρέφει από το Βελιγράδι ο Ν.Κοτζιάς

Ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και αναμένεται απόψε το βράδυ να επιστρέψει στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει. Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί ακόμα και σήμερα κυβερνητικό συμβούλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.