ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «όχι» στην πρόταση των θεσμών προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

01:09 - 27 Ιουν 2015 | Πολιτική
Το «όχι» στην πρόταση των θεσμών προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Να απαντήσουν «όχι» στην πρόταση των θεσμών στο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την επόμενη Κυριακή, καλούν κυβερνητικά στελέχη τους πολίτες, έπειτα από την ολοκλήρωση του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, χωρίς να λείπουν φυσικά και τα στελέχη εκείνα που κρατούν πιο ουδέτερους τόνους.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Mega, κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι» στη παράδοση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας. «Το όχι στο δημοψήφοσμα αποτελεί ναι στην δημοκρατική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τη μέγιστη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής. Φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά εκείνη τη στιγμή οι θεσμοί ζήτησαν να μειώσουμε τις δαπάνες για την άμυνα τη χώρα. Μας ζήτησαν αυξήσουμε τον ΦΠΑ. Μας ζήτησαν να παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Μιλάμε για απαίτηση να ταπεινωθεί ένας λαός, ζητούν να διαλυθεί μία Ευρώπη της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Το «όχι» σημαίνει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη τόνισε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εκτίμησε ότι «ο ελληνικός λαός θα πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών», σχολιάζοντας ότι αυτή είναι «ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και με το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα στην οποία ο ελληνικός λαός, σε λίγες ημέρες θα μπορέσει να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία οι οποίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ, θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή των μνημονίων με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι απαράδεκτο, ως μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τους Ευρωπαϊκούς λαούς».

«Καλώ αυτούς τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Είναι ανώφελο τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω δε την αίσθηση ότι αυτοί που επαναφέρουν τέτοια ερωτήματα είναι φανατικοί των μνημονίων που απλώς δεν θέλουν να το πουν», είπε ο κ. Παππάς ερωτηθείς αν οι πολίτες θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες.

«Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο. Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι, να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών ούτε με την ψυχραιμία τους και καλούμε βέβαια και κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει το ρόλο που απορρέει από τη δική του ιδιότητα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αληθεύει ότι η κ. Μέρκελ είπε το δημοψήφισμα να είναι ευρώ ή δραχμή, ο κ. Παππάς είπε: «Επαναλαμβάνω, όποιος ταυτίζει αυτή τη στιγμή το κοινό νόμισμα με την διαρκή φτώχεια και τα μνημόνια κάνει πολύ κακή υπηρεσία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει και το θεσμικό εκτόπισμα και την πολιτική δυνατότητα να χειραφετηθεί και να βρει λύσεις που υπερβαίνουν την κρίση χωρίς το ΔΝΤ».

Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «ο  λαός δημοκρατικά θα πάρει την τύχη στα χέρια του» και εκτίμησε ότι «η απάντηση του λαού θα είναι όχι».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολίασε ότι οι μνημονιακοί εκβιασμοί αποτελούν βία κατά του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. «Την απάντηση αντίστασης θα δώσει ο λαός. Η κυβέρνηση ανέλαβε μία ιστορική πρωτοβουλία. Ένα όχι σημαίνει ό,τι ιστορικά σημαίνει ένα όχι του λαού».

«Ο ελληνικός λαός είναι ένας περήφανος λαός. Είμαστε μαχητές ιστορικά, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις 25 Ιανουαρίου και θα τη δώσουμε με μεγαλύτερες πλειοψηφίες σε μια εβδομάδα», είπε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Στο ερώτημα αν οφείλουν οι εταίροι να αφήσουν ανοιχτές τις τράπεζες μέχρι ο λαός να ψηφίσει, ο κ. Σπίρτζης απάντησε: «αυτό τους έλειπε».

Τελευταία τροποποίηση στις 01:29 - 27 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.