ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α. Τσίπρας: «Δε βάζω τη καρέκλα πάνω από τη πατρίδα»

21:30 - 02 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Α. Τσίπρας: «Δε βάζω τη καρέκλα πάνω από τη πατρίδα»
Την ανάγκη να επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανέδειξε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δημοψήφισμα καθώς και για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει για το τι καλείται να ψηφίσει και αυτό είναι το «ναι» ή το «όχι» σε μία βιώσιμη λύση. Επιπλέον απέρριψε ότι το όχι σε μία μη βιώσιμη λύση δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «βεβαίως μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη να προκόψουμε στην Ευρώπη με καλύτερους όρους».

«Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για μία καλύτερη λύση και επιστροφή της Ε.Ε. στις αξίες της» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή εδώ και πέντε μήνες έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό όχι μόνο για να διεκδικήσει μία συμφωνία αλλά μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. ο ίδιος έκανε πολλά βήματα πίσω, αποδεχόμενος αρκετά μέτρα λιτότητας, αλλά βάζοντας τη λογική της κυβέρνησης, για μεταφορά των βαρών στους οικονομικά δυνατότερους.

Επιπλέον, έκανε λόγο για τελεσίγραφο που κλήθηκε η κυβέρνηση να απαντήσει εντός 48 ωρών. «Τα τελεσίγραφα αυτά ή τα αποδέχεται κανείς ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία», είπε.

Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που πήρε, επεσήμανε ότι ήταν εντολή για διαπραγμάτευση, ενώ πρόσθεσε ότι εξάντλησε όλες τις ανθρώπινες αντοχές, αλλά και τις αντοχές της κοινωνίας και γι' αυτό και προκήρυξε το δημοψήφισμα.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Γιούνκερ, περί διαφορών ύψους 60 εκατ. ευρώ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει.

«Για να διεκδικήσουμε περισσότερα πρέπει να μιλήσει ο λαός»

«Συζητάμε για το μέλλον μιας χώρας και το μέλλον της Ευρώπης δεν έχει νόημα να συζητούμε με επικοινωνιακά τρικ. Το τελεσίγραφο θα μπορούσε να αλλάξει αλλά υπήρξε. Ή θα το παίρναμε και θα λέγαμε στο λαό ότι προδώσαμε τις ελπίδες σας και γυρίσαμε όχι μόνο με σκληρά μέτρα αλλά και με πρόταση που δεν αντιμετωπίζει το κρίσιμα θέματα του χρέους αλλά και τη χρηματοδότηση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο δεν είπε τα ίδια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και έκανε λόγο για διαφορετικές γνώμες και σκοπιμότητες ανάμεσα στους τρεις θεσμούς, αλλά και τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης.

«Ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω κι εγώ αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «δεν πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε».

«Η μόνη δυνατότητα να διεκδικήσουμε περισσότερα και πιο αποφασιστικά είναι να μιλήσει ο ίδιος ο λαός» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ήδη πριν πάει ο λαός στην κάλπη υπάρχουν αντιδράσεις θετικές, με το χρέος και το χρηματοδοτικό ζήτημα να μπαίνουν στο τραπέζι.

«Το δημοψήφισμα και το ισχυρό 'όχι' είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους».

Κληθείς να σχολιάσει τις ουρές των συνταξιούχων στα ΑΤΜ των τραπεζών ανέφερε ότι είναι «εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και τη χώρα». Απέδωσε την ευθύνη στην ΕΚΤ που διέκοψε τη ρευστότητα «διότι το Eurogroup απέρριψε αίτημα ολιγοήμερης παράτασης».

Διερωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση ενώ «εδόθη παράταση για δύο μήνες για να κάνουμε εκλογές».

«Όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού»

«Γίνεται όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί δόθηκε παράταση για να κάνουμε εκλογές και όχι για το δημοψήφισμα;» διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση και το λαό να προσφύγει σε μία δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις.

«Αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες έχει μία παρακαταθήκη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο» είπε και τόνισε ότι πρόκειται για μία αναμέτρηση Δαβίθ εναντίον Γολιάθ, όπου είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει δίκιο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα είναι μία απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία, τα οποία, πιστεύω, δεν θα διαρκέσουν πολύ», είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε σημαντικότερο το να βρεθεί μία βιώσιμη λύση.

«Εμείς δεν κάνουμε κάποιο παιχνίδι, διεκδικούμε η χώρα να αναπνεύσει» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Παλεύουμε για τις συντάξεις»

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν αιφνιδίασε, καθώς είχε πει στις Βρυξέλλες στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι θα αποφανθεί το Υπουργικό Συμβούλιο επί της πρότασης. Όπως είπε, τους ενημέρωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την απόφαση για το δημοψήφισμα.

Οι τράπεζες θα ανοίξουν με μία συμφωνία είπε, και διαβεβαίωσε ότι αν υπερισχύει το «όχι» την επόμενη μέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό. «Και ο κ. Ολάντ και η κ. Μέρκελ δήλωσαν πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα», συμπλήρωσε.

«Ζητήσαμε να μην κοπούν οι συντάξεις των πιο αδύναμων, να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, γι αυτό παλεύουμε» είπε και έκανε λόγο για κινδυνολογία, καλώντας τον κόσμο να μην ανησυχεί γιατί θα υπάρξει συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στην τραπεζική αργία τόνισε ότι δεν είναι ευχάριστη, ενώ μίλησε και για την Κύπρο, λέγοντας ότι πρόκειται για μία διαφορετική περίπτωση, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν εχέγγυα.

«Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας»

Αναφορικά με την πίεση που ασκούν μέσα από δηλώσεις υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωζώνης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως "θα κάνει το παν να μην πατήσει κανείς τη σκανδάλη για την Ελλάδα", ακόμη κι αν, όπως παρατήρησε, απέναντι στέκονται πολλοί έτοιμοι να το κάνουν.

Για ακόμη μια φορά, επανέλαβε δε πως η επιλογή του "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα είναι προς όφελος της διεκδίκησης μιας καλύτερης συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα. "Φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και το τέλος αυτό πρέπει να σφραγιστεί από τη λαϊκή ετυμηγορία" ανέφερε ο Πρωθυπουργός, καταγγέλοντας πως "κάποιοι επιδιώκουν η ελλάδα να αποτελέσει τιμωρητικό παράδειγμα, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν μόνο αυτοί".

"Το ζήτημα δεν είναι μένουμε ή δε μένουμε Ευρώπη, αλλά αν ζούμε στην Ευρώπη" σημειώσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται σχετικά με την ερμηνεία του "Ναι" και του "Οχι" στο δημοψήφισμα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως ένα ισχυρό όχι θα φέρει συμφωνία, διευκρινίζοντας βέβαια, πως σε κάθε περίπτωση είναι ανοιχτός σε παραχωρήσεις, αρκεί να οδηγήσουν σε βιώσιμη συμφωνία. "Θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά με βιώσιμη συμφωνία, όχι σαν φτωχοί συγγενείς και σαν αποικία χρέους", σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας ξανά πως δεν επιδιώκει να βγάλει τη χώρα από την Ευρώπη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση των Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου και Σαμαρά υπέρ του "Ναι", λέγοντας πως "όλο παλιό πολιτικό σύστημα βρίσκεται απέναντί του", έπιρρίπτοντας τους παράλληλα ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα.

«Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής του Συντάγματος»

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση που έκανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού και τα σενάρια παραίτησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως αν τελικά επικρατήσει στο δημοψήφισμα το "Ναι", ο ίδιος θα παραμείνει θεσμικός εγγυητής της απόφασης του ελληνικού λαού.
"Θα παραμεινω θεσμικός εγγυητης της εφαρμογής του Συνταγματος και στη συνέχεια θα κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπονται. Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες", ανέφερε."Πραξικοπήματα είναι να λέμε άλλα στον λαό, να κάνουμε άλλα και να βάζουμε δοτές κυβερνήσεις να τα εφαρμόσουν" υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτωντας πως "Πέντε χρόνια τώρα κάνουμε ό,τι θέλουν οι εταίροι", ενώ χαρακτήρισε ψύχραιμο και ώριμο τον λαό.
Σχετικά δε με τις εικόνες ταλαιπωρίας στις τράπεζες, δήλωσε πως "μακάρι το τίμημα διεξοδου να είναι αυτό με τις κλειστές τράπεζες.
Επιπλέον έκανε λόγο για άνιση προβολή των συγκεντρώσεων του «ναι» και του «όχι» από τα ΜΜΕ και ζήτησε να υπάρχει ίση μεταχείριση. "Οι πολίτες πρέπει ελεύθερα να αφεθούν να αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις απόψεις" τόνισε.
"Το τελευταίο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει διχασμός. Την επόμενη μέρα, είτε ψηφίσαμε ναι είτε όχι, είμαστε στην ίδια πλευρά" ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο πάλι για χρηματοδοτικό εκβιασμό. 

«Δεν σας είπα ψέμματα και ούτε θα σας πω»

«Η μία επιλογή ήταν να μην πρωτοτυπήσω και να αποδεχθώ την πρόταση των θεσμών, η δεύτερη να πάω σε τυφλή ρήξη, η τρίτη να δυναμώσω την προσπάθεια να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία μέσα από μία δημοκρατική διέξοδο. Δεν υπάρχουν στη δημοκρατία αδιέξοδα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν θα τους πει ψέματα και ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να περάσει αυτή η «περιπέτεια» με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα βάλω την καρέκλα μου πάνω από το συμφέρον της πατρίδος μου»

Τελευταία τροποποίηση στις 23:23 - 02 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.