ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίχασε το Ευρωκοινοβούλιο η ομιλία Τσίπρα

12:50 - 08 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Δίχασε το Ευρωκοινοβούλιο η ομιλία Τσίπρα
Αόριστος, στο ποιές είναι οι ακριβείς μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, εμφανίσθηκε, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κρατώντας ανά χείρας το «ΟΧΙ» του πρόσφατου δημοψηφίσματος και υποστηρίζοντας ότι αυτό το «ΟΧΙ» δεν σημαίνει «ρήξη με την Ευρώπη» αλλά «επιλογή επιστροφής στις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της αλληλεγγύης και της ισότητας», ο έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να διχάσει το Ευρωκοινοβούλιο, με την πτέρυγα των ακροδεξιών ευρωβουλευτών να ζητωκραυγάζουν, αναρτώντας ταμπέλες με το «ΟΧΙ» στα γραφεία τους και τους ευρωβουλευτές άλλων πολιτικών ομάδων, να γιουχάρουν, καθόλου κόσμια είναι η αλήθεια, τον έλληνα πρωθυπουργό.

Αλλοιώνοντας την έννοια του «ΟΧΙ» που ψήφισε ο ελληνικός λαός, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι έχει την αμέριστη συμπαράσταση των ελλήνων, να συνεχίσει η κυβέρνηση του την προσπάθεια, για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, χωρίς την συνέχιση της λιτότητας και τα λάθη του παρελθόντος.

Ισχυρίσθηκε ότι, η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, επιδιώκει να επιβεβαιώσει  το γεγονός πως η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα απέτυχε και δεν οδήγησαν στην επίλυση της κρίσης.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόσθηκαν προγράμματα λιτότητας αλλά όχι όπως αυτά που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενθυμούμενος ότι στα «μνημονιακά χρόνια» εκτοξεύθηκε η ανεργία και η φτώχεια στην Ελλάδα ενώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος.

Διεκδικούμε (σ.σ.;) είπε, συμφωνία που να προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από αυτούς, που έχουν την δυνατότητα να τις σηκώσουν. Με πολιτικές αναδιανομής, προς όφελος των αδυνάτων.

Επιβεβαίωσε το ότι, σήμερα, η Ελλάδα στέλνει προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το αίτημα για αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι, όλα τα χρήματα που δόθηκαν μέχρι τώρα, από τον Μηχανισμό, δεν πήγαν στον ελληνικό λαό αλλά για την διάσωση των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η πρόταση μας περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, ανέφερε.

«Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα φταίνε οι κακοί ξένοι» αλλά ισχυρίσθηκε ότι, καμία από τις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν οι δανειστές, δεν ωφέλησε την αποτελεσματικότητα και την λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Κλείνοντας δε την πρωτολογία του, ο έλληνας πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του δεν θέλει να συγκρουσθεί με την Ευρώπη, ότι η ελληνική κρίση αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μία ευρωπαϊκή λύση και κάλεσε τους ευρωπαίους να βρουν, μαζί με την Ελλάδα, έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό, για να αποφευχθεί η διαίρεση της Ευρώπης.

 

Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.