ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π.Σπίγκελ: Δεν ικανοποιούν τους Θεσμούς οι ελληνικές προτάσεις

17:23 - 10 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Π.Σπίγκελ: Δεν ικανοποιούν τους Θεσμούς οι ελληνικές προτάσεις
Την άποψη ότι το σαββατιάτικο Eurogroup του Σαββάτου θα εγκρίνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο Πίτερ Σπίγκελ.

Μιλώντας στο CNBC, ο δημοσιογράφος των Financial Times τόνισε πως η ελληνική πρόταση πιθανότατα να μην ικανοποιήσει τους Θεσμούς εξαιτίας της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα. Οπως επεσήμανε, το περιεχόμενο της πρότασης είναι πανομοιότυπο με το έγγραφο των Θεσμών, το οποίο απέρριψε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα.

Ο Πίτερ Σπίγκελ τόνισε ακόμα πως το Eurogroup του Σαββάτου πιθανότατα θα εγκρίνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να είναι σίγουρο βέβαια πως θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, πριν από την ημερομηνία καταβολής της δόσης της ΕΚΤ.

Οσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους σημειώνει πως είναι καθαρά «συμβολικό» ζήτημα. Το κούρεμα έχει αποκλειστεί από τους Θεσμούς, με την ελάφρυνση να έχει τη μορφή μόνο της παράτασης των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως νίκη.

«Αποκλείεται η Ελλάδα να καταφέρει να πιάσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση», αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος επικαλούμενος πηγή στην Κομισιόν τονίζει πως «ήδη εκτιμάται πως φέτος θα υπάρξει μείωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ και άρα «αυτοί οι στόχοι είναι τελείως ανέφικτοι».

Γι' αυτούς τους λόγους ο αρθρογράφος εκτιμά πως οι δανειστές θα ζητήσουν σκληρότερα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. «Παρά τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις ορισμένων, θα πρέπει να δούμε τι έχουν να πουν οι Γερμανοί και το ΔΝΤ, που έχουν την ευθύνη της τελικής απόφασης», καταλήγει, συμπληρώνοντας πως οι Θεσμοί δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.