ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καδμεία νίκη: Υπερψηφίστηκε η εξουσιοδότηση-Απώλεσε τη "δεδηλωμένη" ο Τσίπρας

03:31 - 11 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Καδμεία νίκη: Υπερψηφίστηκε η εξουσιοδότηση-Απώλεσε τη "δεδηλωμένη" ο Τσίπρας
Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» επί του συνόλου των 291 παρόντων βουλευτών, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ΕΜΣ

Ωστόσο, η κυβέρνηση βγήκε "λαβωμένη" παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μετέτρεψε την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, από τους 162 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «ΝΑΙ» ψήφισαν μόλις οι 145, αποτέλεσμα που δείχνει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός απώλεσε τη "δεδηλωμένη". 

Μένει να δούμε λοιπόν, πώς θα ερμηνεύσει ο ίδιος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς με αυτό τίθεται πολιτικό πρόβλημα.

Κατά την ψηφοφορία 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν είτε το «Οχι», είτε το «παρών» είτε την απουσία. Και οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τελικώς.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν:

Παρών

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Δημήτρης Στρατούλης,
Αγλαΐα Κυρίτση
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Κώστας Λαπαβίτσας
Στάθης Λεουτσάκος
Γιάννης Σταθάς
Θανάσης Σκούμας 

Οχι

Ιωάννα Γαϊτάνη
Ελένη Ψαρέα   

Απών

Γιάνης Βαρουφάκης (βρίσκεται στην Αίγινα για τριήμερο με την σύζυγο και την κόρη του,
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Δημήτρης Κοδέλας
Ελένη Σωτηρίου
Βασίλης Κυριακάκης
Ραχήλ Μακρή
Ελένη Αυλωνίτου
Κατά την δεύτερη ανάγνωση η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε «Ναι», η Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Νικόλαος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ) ψήφισαν «Ναι».

Δεν έπιασε ο ελιγμός του Αλέξη Τσίπρα

Πάντως, κατά τη δευτερολογία του και λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, με έναν δραματικό ελιγμό της τελευταίας στιγμής από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπό το «όργιο» φημών ότι περί τους 20 βουλευτές ετοιμάζονταν να διαφοροποιηθούν και να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου, μετέτρεψε την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είναι προφανές ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης και σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, ζητώντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης.

«Με βάση το εθνικός αυτό χρέος, όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας» είπε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει, στην αρχή της δευτερολογίας του, πως «αυτή η διαδικασία εκρίθη ως απαραίτητη, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, σε μια προσπάθεια να πετύχει όσα περισσότερα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 11 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.