ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σενάρια του ανασχηματισμού- Εκτός η "Αριστερή Πλατφόρμα";

16:56 - 13 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Τα σενάρια του ανασχηματισμού- Εκτός η "Αριστερή Πλατφόρμα";
Ένα ντόμινο αλυσιδωτών αντιδράσεων αναμένεται να προκληθεί από τη δύσκολη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση με τους δανειστές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με το που θα επιστρέψει από τη βελγική πρωτεύουσα, θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο ενώ στη συνέχεια θα έχει σειρά συναντήσεων και συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Χαμένη η κυβερνητική πλειοψηφία

Παράλληλα, στη Βουλή γίνονται συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία του Σαββάτου. Μάλιστα, όπως αναμενόταν οι 32 βουλευτές που δεν υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση, δεν θα ψηφίσουν ούτε υπέρ των μέτρων προς εφαρμογή της συμφωνίας που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Εκτός αυτού όμως, είναι πολύ πιθανό οι διαφοροποιήσεις βουλευτών να αυξηθούν έτι περαιτέρω και τα μέτρα, όπως είναι φυσικό, θα περάσουν με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Μονόδρομος ο ανασχηματισμός

Αυτό, καθιστά βέβαια το ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει ανασχηματισμό, ενώ ήδη έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον του ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να αφήσει εκτός κυβέρνησης τα τέσσερα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας -τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκο Χουντή, που θα πάρει τη θέση του κ. Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή- και πιθανότατα και τον Κώστα Ήσυχο.

Το τι κυβέρνηση όμως θα σχηματίσει ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν είναι γνωστό, καθώς αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση με παραμέτρους τις απαιτήσεις των δανειστών, τις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις ισορροπίες στο δικό του κόμμα μέσα από μία προοπτική των επόμενων μηνών.

Ήδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαρρεύσει πώς το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι δική του υπόθεση. Το ερώτημα όμως είναι: μπορεί να παραμείνει ως έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν 30 και πλέον βουλευτές θα αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα;

Στο... μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Το εάν θα υπάρξει διάσπαση, όμως, θα εξαρτηθεί από τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Εάν έχει σκοπό να πάει σε εκλογές το Σεπτέμβριο, τότε θα κάνει ανασχηματισμό, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει διάσπαση στο κόμμα του. 

Εκεί όμως που τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν άποψη, είναι για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρώτος ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τα νομοσχέδια, είναι πρόθυμος να προτείνει πρόσωπα για την κυβέρνηση, αλλά δεν θα συμμετέχει με δικά του στελέχη. Παρόμοια στάση κρατούν μέχρι στιγμής και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, η κυβέρνηση ειδικού σκοπού που έδειξε ότι αποδέχεται ο κ. Τσίπρας έχει περιορισμένο ορίζοντα. Θα είναι μία κυβέρνηση ευρύτερης μεν αποδοχής για να ψηφίσει τα μέτρα και στη συνέχεια μέσα στο επόμενο δίμηνο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι όμως ένα ενδεχόμενο που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δανειστές.

Κανένας δεν θέλει να πάρει την «καυτή πατάτα» των μέτρων. Το ιδανικό γι' αυτούς θα ήταν να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, για να υλοποιήσει τα δύσκολα μέτρα και μετά την ψήφισή τους.

Το εναλλακτικό σενάριο είναι κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, το οποίο όμως είναι αμφίβολο αν θα δεχθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.