ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup- Επανεξελέγη πανηγυρικά ο Γ.Ντάισελμπλουμ

19:35 - 13 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup- Επανεξελέγη πανηγυρικά ο Γ.Ντάισελμπλουμ
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραμένει στην θέση του προέδρου του Eurogroup, καθώς σήμερα επανεξελέγη πανηγυρικά, κερδίζοντας τον Ισπανό ΥΠΟΙΚ, Λουίς Ντε Γκίντος.

Ετσι, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών κέρδισε τον Λουίς Ντε Γκίντος στην ψηφοφορία και για 2η θητεία θα είναι ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την στήριξη και συνεργασία τους και ανυπομονώ για τη δεύτερη θητεία μου ως Πρόεδρος του Eurogroup» έγραψε στοTwitter ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 19:00 που ανακοινώθηκε η επανεκλογή του Ντάισελμπλουμ ολοκληρώθηκε και το Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη με έναν αξιόπιστο τρόπο

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με έναν αξιόπιστο τρόπο», υποστήριξε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως εξήγησε, το Eurogroup ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα της εμπιστοσύνης, σε σχέση με το δημοψήφισμα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Πάντοτε προσπαθούσα η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με αξιόπιστο τρόπο» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «μέχρι την Τετάρτη θέλω να ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υποβάλει στη Βουλή και θα έχει εγκρίνει το συνολικό πακέτο το οποίο συμφωνήθηκε».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «αν αυτό γίνει επιτυχώς, οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν, θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη αποτίμησης της διαδικασίας και αυτό θα είναι το σινιάλο ώστε οι υπουργοί να πάνε στα εθνικά κοινοβούλια».

«Εκτιμώ ότι τέσσερις εβδομάδες θα χρειαστούν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες» επισήμανε, αναφερόμενος στο ζήτημα του νέου προγράμματος βοήθειας.

«Συζητήσαμε σύντομα τις δυνατότητες μιας χρηματοδότησης - γέφυρας και ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες σε σχέση με την Ελλάδα» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει.

Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, τόνισε ο κ. Ντέισελμπλουμ. Η τεχνική ομάδα και το EuroWorking Group, συμπλήρωσε, θα εξετάσουν τις δυνατότητες για το πρόγραμμα – γέφυρα.  

Ελπίζουμε κατέληξε, έως την Τετάρτη να βρούμε τη χρυσή τομή.

Μοσκοβισί: Απαιτητική και ισορροπημένη η συμφωνία

Ως «απαιτητική και ισορροπημένη» χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα το πρωί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, σήμερα η Σύνοδος κατέληξε σε συμφωνία που επιτέλους ανοίγει διέξοδο στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, ενώ επεσήμανε πως «στόχος της Κομισιόν εξαρχής ήταν να διατηρηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ αλλά και να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις».

Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να αποφύγουμε το Grexit. Στόχος ήταν να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, τόνισε.

Ο Γάλλος επίτροπος πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη αποτελεί ένα μεγάλο πρότζεκτ πολιτικό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ακεραιότητα και σταθερότητα. «Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου την ευθύνη και την αλληλεγγύη από πλευράς θεσμών και κρατών απέναντι σε μια χώρα που είναι στο ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρέγκλινγκ: Η ευρωζώνη έχει δείξει τεράστια αλληλεγγύη στην Ελλάδα

«Η ευρωζώνη έχει επιδείξει τεράστια αλληλεγγύη στην Ελλάδα», υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έπειτα από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως ανέφερε, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα από τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα.

Τα 10 δισ. μπορεί να δοθούν πάρα πολύ γρήγορα, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πολλά από τα προγράμματά μας, στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία πέτυχαν, συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι τεράστια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:25 - 13 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.