ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλοι εναντίον της Ζωής - Ζητούν πρωτοβουλίες από τον Τσίπρα

12:14 - 14 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Όλοι εναντίον της Ζωής - Ζητούν πρωτοβουλίες από τον Τσίπρα
Πολιτικό προαπαιτούμενο προκειμένου να στηρίξουν κοινοβουλευτικά την υπό κατάρρευση κυβερνητική πλειοψηφία, είναι για τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, η απομάκρυνση της Προέδρου της Βουλής.

Τα στελέχη της ΝΔ, όσο και του Ποταμιού αλλά και του ΠΑΣΟΚ, έχουν διαμηνύσει με δημόσιες αλλά και κατ΄ ιδίαν τοποθετήσεις τους, στον πρωθυπουργό, ότι εκείνος έχει το βάρος της απόφασης, διότι ο ίδιος με την απόφασή του να αναδείξει την Ζωή Κωνσταντοπούλου στο τρίτο τη τάξει Πολιτειακό αξίωμα της χώρας, «δημιούργησε» ένα αναπάντεχο πρόβλημα που «βραχυκυκλώνει» τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Βάσιμες πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι διαθέσεις για την πρόεδρο είναι κατά πλειοψηφία αρνητικές, αναφέρουν ότι έχει ήδη συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 50 υπογραφών. Αν η κα Κωνσταντοπούλου δεν παραιτηθεί αυτοβούλως, γεγονός που η ίδια έσπευσε την Κυριακή να απορρίψει, τότε θα ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό διαδικασία της υποβολής πρότασης μομφής.

Στην περίπτωση αυτή ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αυτονόητα θα στηρίξουν την πρόταση, ενώ μένει να διευκρινιστεί τι θα πράξουν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι ιστορικά, η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο που καθαιρείται πρόεδρος της Βουλής και μάλιστα με υπόδειξη του κόμματος που την ανέδειξε...

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

Το σχετικό άρθρο (150) του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής μπορεί να υποβληθεί έπειτα από γραπτή πρόταση τουλάχιστον πενήντα βουλευτών.

Η πρόταση υποβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και πρέπει να καθορίζει με σαφήνεια τους λόγους της μομφής. Αν διαπιστωθεί ότι έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα, ορίζεται ημέρα συζήτησης της πρότασης σε μια από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η πρόταση κατατεθεί σήμερα, δύναται όλα να έχουν τελειώσει έως την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια εφαρμόζεται το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

Ο νέος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία (151) του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.