ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα το "crash test" για την κυβέρνηση-Οι "πονοκέφαλοι" του Μαξίμου

08:40 - 15 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Σήμερα το "crash test" για την κυβέρνηση-Οι "πονοκέφαλοι" του Μαξίμου
Τα... κομπιουτεράκια έχουν βγάλει στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπολογίσουν τις διαρροές και να σχηματίσουν μια εικόνα για το "ψηφιδωτό" που θα διαμορφωθεί την επομένη της ψηφοφορίας στο κυβερνητικό επιτελείο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για ακόμα μία φορά υπογράμμισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα και στη συνέχεια θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τους «αντάρτες» που θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 12 – 12:30 το μεσημέρι. Περίπου στις 13:00 με 13:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βγει άμεσα η ημερήσια Διάταξη που θα συγκαλεί την Ολομέλεια στις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής η συνεδρίαση για κατεπείγον νομοσχέδιο διαρκεί εως 10 ώρες όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τα μεσάνυχτα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχική επιθυμία της κυβέρνησης ήταν να γίνει χθες το βράδυ η συνεδρίαση των επιτροπών λίγες ώρες δηλαδή μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου! Όμως, η υπερβολική απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου προσέκρουσε στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που εξήγησε πως πρέπει να δοθεί έστω ένας ελάχιστος χρόνος στους βουλευτές να μελετήσουν τις προωθούμενες διατάξεις.

Μετράει τις διαρροές το Μαξίμου

Η αλήθεια είναι αν το κυβερνητικό κόμμα «τραυματίστηκε» βαριά από την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, τότε, η σημερινή ψηφοφορία το απειλεί με… ακρωτηριασμό. Επιπροσθέτως, διαφοροποιήσεις αναμένονται και από την ΚΟ των ΑΝΕΛ που προσανατολίζονται να ψηφίσουν μόνο το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου και όχι το πρώτο που περιλαμβάνει την κύρωση της συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους.

Αφετηρία πάντως στα «κιτάπια» για τις διαρροές αποτελεί η στάση που τήρησαν οι βουλευτές στη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία του Σαββάτου, στην οποία είχαν σημειωθεί 17 διαρροές. Από αυτές δύο ήταν «όχι» από τις προερχόμενες από τη ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη και οι υπόλοιπες 15 προήλθαν από βουλευτές που ψήφισαν παρών ή απείχαν. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε χθες το κείμενο της συμφωνίας «γελοιοδέστατο» προεξοφλώντας την καταψήφιση, και Ζωή Κωνσταντοπούλου που αποτελεί το μεγάλο ερώτημα και για τη στάση που θα τηρήσει επί της διαδικασίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προσανατολίζεται στο «παρών».

Σε αυτούς προστίθενται πλέον στους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου και οι υπόλοιποι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, πολλοί από τους οποίους είχαν υπογράψει επιστολή που τόνιζαν ότι ψήφισαν «ναι» αλλά θα κρατούσαν άλλη στάση όταν τα μέτρα έρχονταν στη Βουλή, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τον πρωθυπουργό. Την εν λόγω επιστολή είχαν υπογράψει οι κ.κ. Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Κώστας Ήσυχος, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Ζήσης Ζάννας , Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία τόνισε ότι θα ψηφίσει «όχι» και θα κρατήσει την έδρα της και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε για να αντικαταστήσει τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο.

"Πονοκέφαλος" με Λαφαζάνη

Το βράδυ της Τρίτης πάντως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη συναντήθηκαν σε μεγάλο ξενοδοχείο για να αποφασίσουν συλλογικά τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να προσανατολίζονται στο «Όχι» και τη μη παράδοση της βουλευτικής τους έδρας.

Ο πονοκέφαλος για τους ιθύνοντες του Μαξίμου δεν τελειώνει στον αριθμό 32 ωστόσο, αφού η δυναμική του «Όχι» φαίνεται να συμπαρασέρνει και άλλους βουλευτές, όπως ο «πασοκογενής» Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, παρά τη θετική του ψήφο το Σάββατο.

Τι γίνεται με τους ΑΝΕΛ

Την ίδια ώρα, απώλειες αναμένονται και από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι διά του Πάνου Καμμένου μετά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος διεμήνυσαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, παραμένοντας κυβερνητικός εταίρος, ωστόσο θα καταψηφίσουν τα μέτρα που αφορούν στα ζητήματα που είχαν τεθεί ως κόκκινες γραμμές, δηλαδή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και την περιστολή αμυντικών δαπανών.

Παίζει με την κλεψύδρα η Ζωή

Το σκηνικό του παραλόγου συμπληρώνεται με την στάση που θα κρατήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει φόβους πως η Πρόεδρος θα επιχειρήσει και πάλι να εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Στην ίδια «γραμμή» συνεχίζουν οι επίμονες διαρροές που θέλουν την κυρία Κωνσταντοπούλου να καταψηφίζει το νομοσχέδιο και στην συνέχεια να παραιτείται του αξιώματός της αν και η ίδια έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του παραπεμπτικού της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τους προέδρους των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα συνεδριάσουν αύριο το πρωί, πως πρέπει να παραδώσουν την σχετική τους έκθεση έως στις 6:30 το απόγευμα έρχεται σε αντίφαση με την ενημέρωση του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Ιωάννη Μπαλάφα σύμφωνα με την οποία η συνεδρίαση των επιτροπών θα έχει ολοκληρωθεί έως τη μια το μεσημέρι.

Να σημειωθεί πως χωρίς την έκθεση των επιτροπών η Διάσκεψη των Προέδρων δεν μπορεί να εκδώσει ημερήσια διάταξη και η Ολομέλεια δεν μπορεί να ξεκινήσει την συνεδρίαση.

Επίσης, ο κ. Μπαλάφας – και όχι κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης - ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η συνεδρίαση της επιτροπής θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί έως τη μια το μεσημέρι ώστε στις 2 να ξεκινήσει η Ολομέλεια.

Υπο αυτά τα δεδομένα ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για το αν η συγκεκριμένη αναφορά της Προέδρου υποκρύπτει σχέδιο παρακώλυσης της διαδικασίας και ψήφισης του κρίσιμου νομοσχεδίου εντός των σφιχτών χρονικών προθεσμιών που έχουν επιβάλλει οι πιστωτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:45 - 15 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.