ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ανασχηματισμός φέρνει "παγωνιά" στην αγορά

15:50 - 18 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Ο ανασχηματισμός φέρνει "παγωνιά" στην αγορά
Με αισθήματα δυσπιστίας, αντιμετωπίζει η αγορά το ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα είχε δημιουργήσει προσδοκίες διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης με τεχνοκρατικό προφίλ με εισδοχή στο σχήμα νέων και ικανών που θα μπορούσαν να τραβήξουν το "κάρο" της διακυβέρνησης σε συνθήκες πίεσης.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, προκρίθηκε η εσωτερική διευθέτηση και η επιλογή "πιστών" για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από τις παραιτήσεις υπουργών. Άλλωστε όπως είχε γράψει την Παρασκευή το Reporter στην διάθεση του Πρωθυπουργού ήταν εισηγήσεις για προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου του κόμματος με μεταφορά στο προσκήνιο πολύ δικών του ανθρώπων από την αριστερή πτέρυγα των προεδρικών, όπερ και εγένετο.

Πάντως τα περιθώρια πολιτικά και χρονικά είναι στενά, καθώς η άφιξη της "τρόικας" την Δευτέρα, η ψήφιση του δεύτερου και πιο σκληρού πακέτου μέτρων της συμφωνίας με τους δανειστές την Τετάρτη και η ολοκλήρωση εντός του Αυγούστου της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το τρίτο πακέτο στήριξης και τη αναδιάρθρωση του χρέους θέτουν το διακύβευμα της κυβερνησιμότητας επί τάπητος.

Στο πλαίσιο αυτό ερώτημα για πολλούς ειναι το πώς:

- η τοποθέτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής, μέχρι πρότινος Γενικού Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και επικονωνιολόγου του Μεγάρου Μαξίμου θα οδηγήσει σε βαθιές τομές το νοσούν δημοσιο
- η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς δεν ήθελε να περάσει τη βάσανο των σκληρών μέτρων που έρχονται στα εργασιακά, θα προωθήσει αρκούντως τον ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ, την προώθηση των αλλαγών στις αγορές ενέργειας, τις αλλαγές ιδιοκτησίας στον ΑΔΜΗΕ, του πλειστηριασμούς τύπου ΝΟΜΕ για τους μεγάλους καταναλωτές, αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές στον αγροτικό κόσμο λόγω της εκτίναξης της φορολογίας.
- η τοποθέτηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντιπρόεδρου Ομοσπονδίας Εφοριακών στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσόδων στη θέση της παραιτηθείσας Νάντιας Βαλαβάνη θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων και πάταξη λαθρεμπορίου. Παντως σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κ. Αλεξιάδης είναι ο μόνος που ξέρει "τη δουλειά" από τους νέους οπότε μπορεί άμεσα να προσφέρει.
- η μετακίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου στη θέση του υπουργού Εργασίας από αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα οδηγήσει σε άμεση ενσωμάτωση των σκληρών απαιτήσεων της τρόικας.
- η τοποθέτηση του Παύλου Χαϊκάλη από τους ΑΝΕΛ στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου βρισκόταν ο Δημήτρης Στρατούλης, θα βοηθήσει τη μεγάλη και αιτούμενη από τους δανειστές αναμόρφωση του ασφαλιστικού.
-η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη θα βοηθήσει την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στους ΟΤΑ
- η τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα ως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αντικαθιστώντας τον Κώστα Ήσυχο θα οδηγήσει σε "μάζεμα " των υπερβολών του Πάνου Καμένου
- η τοποθέτηση Όλγας Γεροβασίλη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και η μετακίνηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα δώσει νέα επικοινωνιακή πνοή στην κυβέρνηση.

Πέρα από αυτές τις αλλαγές για την αγορά ερώτημα παραμένει το αν θα υπάρξει αλλαγή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός του Μαξιμου και το τι μέλλει γενέσθαι στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε κανένα στέλεχος του από το στενό του επιτελείο, την ώρα που υπάρχουν αρκετές φωνές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος περί " κλειστού συστήματος λήψης αποφάσεων " και "συμβούλων που παρέσυραν τον πρωθυπουργό" την ίδια ώρα η παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου της Βουλής είναι άγνωστο τι θα βγάλει εν' όψει επίπονων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:19 - 19 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.