ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντομπρόβσκις: Αναμένεται άμεση υιοθέτηση μεταρυθμίσεων

09:51 - 20 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Ντομπρόβσκις: Αναμένεται άμεση υιοθέτηση μεταρυθμίσεων
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υιοθέτηση των επόμενων νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα και την μη εφαρμογή μεταρυθμίσεων, η οποία θα προκαλέσει την παύση της αποδέσμευσης πόρων προς την Ελλάδα.

«Θα είναι ένα σημαντικό βήμα αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Στη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης παρουσιάστηκε ένας ξεκάθαρος οδικός χάρης του τι αναμένουμε από την Αθήνα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild.

Προσθέτει ότι «Τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει τώρα να αποκατασταθεί. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πακέτο διάσωσης οφείλουν να λάβουν χώρα επισταμένως και αυτό θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες».

«Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά».

Επιπρόσθετο ο Βάλντις Ντομπρόβσκις χαιρετίζει την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να προσφέρουν μια χρηματοδότηση - γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, παρ' όλο που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών.

«Στη χειρότερη περίπτωση η Ε.Ε. θα παρακρατήσει την πληρωμή πόρων προς την Ελλαδα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμα τονίζει πως «μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες όλες οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης απέδειξαν ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Αντίθετα, θα δείξουμε μόνο αλληλεγγύη αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και υιοθετήσει με νόμους τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί»

«Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών. Όλα αυτά ανέβασαν το κόστος» υπογραμμίζει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επιρρίπτοντας έτσι ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι «Η κατάσταση λοιπόν άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα. Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:02 - 20 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.