ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Κλείνει το... μάτι στους αγρότες και σκέφτεται εκλογές

08:46 - 21 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Κλείνει το... μάτι στους αγρότες και σκέφτεται εκλογές
Με δύο κινήσεις ο Πρωθυπουργός επιχειρεί τις τελευταίες μέρες να περάσει τον "κάβο" της ψηφοφορίας της Τετάρτης και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κοινοβουλευτική του ομάδα αλλα και στο κόμμα.
Έτσι αφαιρώντας τις διατάξεις για τους αγρότες και το ασφαλιστικό, σε συνεννόηση με την τρόικα, διαμορφώνει τη δυνατότητα να κρατηθεί ο κορμός του ΝΑΙ και να ανακτηθούν,πιθανόν, και πάλι κάποιες θετικές ψήφοι απο βουλευτές που στην τελευταία ψηφοφορία διαφοροποιήθηκαν .
 
Παράλληλα διευκολύνει και τον Πρόεδρο της ΝΔ, καθώς δεν ηταν λίγες οι αντιδράσεις στην αντιπολίτευση για το "αγροτικό φορολογικό πακέτο". 
 
Με αυτόν τον τροπο δίνει τη μάχη για να κρατήσει τη δεδηλωμένη με το κατώτατο όριο των 120 βουλευτών κερδίζοντας χρόνο εν' όψει εξελίξεων, στο εσωτερικό πεδίο. Παράλληλα διαμορφώνει και τις προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση και να υλοποιηθεί η πρωτη φάση της συμφωνίας, κάτι που είναι απαραίτητο πριν η χώρα οδηγηθεί στο άνοιγμα της συζήτησης με τον ESM για το δάνειο μαμούθ των 80 δισ. ευρώ.
 
Σε δεύτερο επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει το κεφάλαιο "πάταξης της διαφθοράς και φοροδιαφυγής" ενώ σχεδιάζει και την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Ήδη η κυβερνητική ομάδα που συνεστήθη για να συντονίσει δράσεις κατα της διαφθοράς έκανε την πρώτη της συνεδρίαση ώστε άμεσα να προχωρήσει σε δράσεις, ενώ οι πληροφοριες αναφέρουν οτι και το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών είναι έτοιμο. Βέβαια δοθέντων των κοινοβουλευτικών ισορροπιών μονομερείς ενέργειες από το Μαξίμου δεν ειναι εύκολο να περάσουν, γεγονός που παραπέμπει σε διαδικασίες που ίσως θυμίσουν τις αντίστοιχες των κυβερνήσεων συνεργασίας στις αρχές του '90.
 
Παράλληλα με τη δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις που ασκήθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει οτι ειναι αποφασισμένη για όλα, στο μέτωπο της διαφθοράς. Πληροφορίες αναφέρουν οτι η υπόθεση ηταν για καιρό στο συρτάρι και μετά απο έντονες πιέσεις δημοσιοποιήθηκαν τα κατηγορητήρια. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Reporter σημειώνουν οπτι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις που ειναι έτοιμες για να βγουν στη επιφάνεια. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διώξεις ασκήθηκαν μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθεί αν η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ 28 ακινήτων του Δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης ήταν επωφελής.
 
Ειδικά με τις κινήσεις στο μέτωπο της διαφθοράς ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και πόντους και στο εσωκομματικό πεδίο όπου το ξεκαθάρισμα φαντάζει αναπόφευκτο. Άλλωστε οι εκλογές, που φαντάζουν μονόδρομος, οδηγούν σε αποφάσεις τον Πρωθυπουργό, τον οποίο και η Ευρώπη περιμένει να φορέσει το "κοστούμι της λογικής"  δίνοντας πράσινο φως, σύμφωνα με εκτιμήσεις,  στο ενδεχόμενο εκλογών μετά το καλοκαίρι. Το θέμα ειναι με ποιον εκλογικό νόμο.
 
Γιώργος Αλεξάκης 
Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 21 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.