ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άλλη μια πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

09:35 - 21 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Αίτημα στους θεσμούς για την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα προστατεύει την κύρια ή τη μοναδική κατοικία από τους πλειστηριασμούς υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα για να υπαχθούν στις διατάξεις, οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια αλλά και να καταβάλλουν ορισμένο ύψος μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα με το «νομοσχέδιο Σταθάκη» προβλέπεται το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 υπό προϋποθέσεις:

α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ        

 

β)το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ             

 

γ)το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter από την άνοιξη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο ΥΠΟΙΚ όπου με συμμετοχή και με ειδικών εξωτερικών συνεργατών καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων που άπτεται άμεσα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ξεκινάει με τα stress test εντός Αυγούστου. Η πρόθεση πλέον του υπουργείου σύμφωνα με πληροφορίες είναι να ανοίξει ο δρόμος ώστε να αποκαλυφθεί ποιος πραγματικά αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με το δάνειο της πρώτης κατοικίας του και ποιος κρύβεται πίσω από την συγκυρία για να αποφύγει πληρωμές.

Πάντως τα δύο προηγούμενα σχέδια νόμου για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (ήταν πιο γαλαντόμα)που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας δεν είχαν και την καλύτερη των τυχών από τους εταίρους. Οψόμεθα με το νέο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 21 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.