ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τροχιά ρήξης πλέον οι σχέσεις Μαξίμου-Βουλής

17:29 - 23 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Σε τροχιά ρήξης πλέον οι σχέσεις Μαξίμου-Βουλής
Η δίωρη σχεδόν συνάντηση που είχαν στο γραφείο του πρωθυπουργού η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Αλέξη Τσίπρα, δε στάθηκε δυνατόν να γεφυρώσεις τις υφιστάμενες διαφωνίες.

Αντίθετα, επιβεβαίωσε τη βαθειά διαφορά αντίληψης στον τρόπο που καθένας από τους δύο αντιλαμβάνεται τη θεσμική του παρουσία. Η ρήξη του κ. Τσίπρα με έναν ακόμα υπολογίσιμο εσωκομματικό παράγοντα, έστω κι αν τα ερείσματά του, δεν είναι «απειλητικά», είναι προ θυρών.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με συνεργάτες του, «έδειξε κατανόηση» στη διαφοροποίησή της Προέδρου, το τελευταίο διάστημα,  ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να το ανεχθεί περαιτέρω.

Με δεδομένη την άρνηση της κ. Κωνσταντοπούλου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και να παραιτηθεί οικειοθελώς από το αξίωμά της, το παιχνίδι, αποκτά ενδιαφέρουσα τροπή, την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση εμφανίζεται να έχει συντάξει ήδη πρόταση μομφής. Γιατί δεν την καταθέτει; Προφανώς- λένε στην πολιτική αγορά- επειδή «η αυτονομία της Ζωής λειτουργεί διαβρωτικά για τη συνοχή της κυβέρνησης»…

Λίγη ώρα αφότου το απομεσήμερο της Πέμπτης η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, εξερχόμενη του Μαξίμου υπερασπίστηκε τον διακριτό ρόλο των Ανώτατων Πολιτειακών Θεσμών και το δικαίωμά τους στη διαφωνία, πηγές του Μαξίμου έστελναν το μήνυμα ότι η κ. Κωνσταντοπούλου «δεν μπορεί να διαφοροποιείται» από την κυβερνητική γραμμή και τις διαθέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει.

Το εύληπτο τελεσίγραφο που διαμηνύει ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Βουλής, είναι σαφές: «ή συμμορφώνεσαι με τον συγκεκριμένο τρόπο νομοθετείν, μπροστά στην ανάγκη να υπογραφεί η νέα Συμφωνία, ή αίρεται η στήριξη των βουλευτών στο πρόσωπό σου».

 Ανεπίσημες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο, ότι κατά τη δίωρη συζήτηση, ο κ. Τσίπρας έριξε στο τραπέζι και το απειλητικό  χαρτί της λίστας στις προσεχείς εκλογές, μέσω της οποίας μπορεί να αποκλείσει στελέχη που δεν είναι της αρεσκείας του…

Η ανακοίνωση των κύκλων του πρωθυπουργού, έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε σήμερα την Πρόεδρο της Βουλής ύστερα από αίτημά της. Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Της εξέφρασε  τον προβληματισμό του για την θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει.

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας».

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.