ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Σταθάκη με τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

20:06 - 23 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Συνάντηση Σταθάκη με τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Harlem Desir, επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη.

Τον συνόδευσαν ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Jean-Loup Kuhn-Delforge και άλλα ανώτερα στελέχη της Γαλλικής κυβέρνησης και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν θερμό, αντανακλώντας τις εξαιρετικά φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Γαλλίας στην επίτευξη συμφωνίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Ο κ. Desir έκανε λόγο για μια κοινή μάχη και χαιρέτισε την ψήφιση από το Ελληνικό κοινοβούλιο των προαπαιτούμενων για την συμφωνία.

Αμφότεροι υπογράμμισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Για τη συνέχεια έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα να κερδηθεί το «στοίχημα της ανάπτυξης». Η Γαλλική πλευρά δήλωσε έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες με κάθε τρόπο, είτε με την παροχή τεχνικής βοήθειας όπου αυτή ζητηθεί, είτε με την ενεργή δραστηριοποίηση Γαλλικών επιχειρήσεων και επενδυτών, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η ενέργεια, το περιβάλλον, η έρευνα και τεχνολογία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης των εμπορικών ροών σε αγροτικά προϊόντα, που το τελευταίο διάστημα έχουν πληγεί εξαιτίας της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε πρωτοβουλίες που ήδη προωθούνται προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και η Γαλλική πλευρά δεσμεύτηκε να προσφέρει εγγυήσεις για τη διευκόλυνση των Ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία.

Ο κ. Desir έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό ότι αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα ελάφρυνσης του Ελληνικού δημοσίου χρέους με διάφορες τεχνικές, όπως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του και η μείωση των επιτοκίων εξυπηρέτησής του. Υποστήριξε, τέλος, ότι σήμερα υπάρχει η απαραίτητη δυναμική για να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές δομές, στην κατεύθυνση εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών και ανάδειξης του κοινωνικού προσώπου της Ευρώπης, με τους πολίτες να έχουν ισχυρή παρέμβαση στον διάλογο που ξεκινά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.