ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας: Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή – Δεν συνεχίζουμε έτσι

12:40 - 30 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας: Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή – Δεν συνεχίζουμε έτσι 1
«Όποιος θέλει άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό να το πει καθαρά» τόνισε με νόημα στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Για ένα μεγάλο δίλημμα που τίθεται σήμερα Πέμπτη 30/7/2015 στο τραπέζι της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει. Να επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας. Είναι μια δύσκολη επιλογή που κάναμε τις τελευταίες ημέρες.

«Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις θέτουμε στην κρίση της ΚΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός που κάλεσε τα μέλη του κόμματος να πουν την άποψή τους καθαρά και έντιμα χωρίς περιστροφές και «να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Πρόκαλεσε δε τους διαφωνούντες: «Αν κάποιος υποστηρίζει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία τότε να πει καθαρά με ποιους όρους θα το πετύχαινε. Αν επίσης πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα επίσης να το πει ανοιχτά. Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση τότε να ειπωθεί ανοιχτά και να υπάρξει συλλογική απόφαση. Και αν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για το χειρότερο από τα τρία Μνημόνια επίσης να το πει.».

«Κάποιοι ταυτίζουν τον συμβιβασμό μας με το θατσερικό "there's no alternative"» επισήμανε ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Περιγράφοντας τυχόν επιστροφή στη δραχμή ανέφερε: «ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

«Οι οικονομικές δυσκολίες δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας πως θα φτάσουμε σε μία καλύτερη συμφωνία.» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Με το βλέμμα προς τους συντρόφους του, ο κ. Τσίπρας τόνισε με νόημα πως «εξαντλήσαμε τα όρια της λαϊκής εντολής & της οικονομίας, διεκδικώντας το δίκαιο ως την τελευταία στιγμή. Για αυτή τη μάχη πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι».

Επανήλθε, επίσης, στον όρο λαθροχειρίες όσον αφορά την ερμηνεία του δημοψηφίσματος καλώντας όλους να δουν ο ένας τον άλλο στα μάτια.

«Στο στρατηγικο ερώτημα αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην υπαρκτή νεοφιλελεύθερη ευρώπη με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό πρέπει να απαντήσουμε θετικά και καταφατικά. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς αν δεν είναι ταυτόχρονα διεθνές. Δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης» συνέχισε την κριτική του στα εναλλακτικά σχέδια.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική ή η νομισματική υποτίμηση για να γίνει η χώρα ξανά ανταγωνιστική» τόνισε με έμφαση.

«Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα του πρώτου σκέλους της συμφωνίας είναι σε σκληρή κατεύθυνση προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα και δυνατότητες. Όσο λάθος είναι κάποιος να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλο τόσο λάθος είναι να δραματοποιήσει την κατάσταση» είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Θέλω να θέσω ανοιχτά όχι το εύκολο σενάριο, αλλά το ερώτημα τι κάνουμε στα δύσκολα, πως αντιδρούμε, με ποιο σχέδιο, με ποια προοπτική πέρα από το να παλέψουμε. Με τον πολιτικό αναχωρητισμό που θα επιτρέψει στο παλιό σύστημα να αναλάβει και πάλι τα ηνία; Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε εμείς τη μάχη δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τον λαό που πίστεψε στην έντιμη προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Ο λαός στέκεται δίπλα μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε.» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο συντροφικό εμπλέκοντας το σύνολο του δυναμικού κόμματος και όχι κλείνοντας τη σύζητηση σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες. Όπως η κοινωνία έτσι και τα μέλη του κόμματος βρίσκονται σε ανάγκες αυτού του διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης με κραυγές. Γι' αυτό προτείνω τη διεξαγωγή ανοιχτού συντεταγμένου έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να ανοίξουμε το σύνολο της ατζέντας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο λέγοντας ότι είναι λάθος να πάρει κανείς βεβιασμένες αποφάσεις και είναι λάθος τα ρήγματα στρατηγικής που διευρύνθηκαν να διευρυνθούν κι άλλο με τακτικισμούς. Ωστόσο δυστυχώς, όπως είπε, υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που επιμένουν ότι οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα. Θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης του Ιουλίου, ότι ο εκβιασμός ήταν πλαστός, αν πράγματι υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις πριν τη συμφωνία, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει το συνέδριο, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 30 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.