ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικογραφία στη Βουλή κατά Γιάννου

18:50 - 31 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Δικογραφία στη Βουλή κατά Γιάννου
Στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία σε βάρος του τέως υπουργού, Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004 σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Το Κοινοβούλιο καλείται τώρα να διαπιστώσει αν συντρέχει λόγος αναζήτησης ποινικών ευθυνών. Σημειώνεται, ότι μετά την προκαταρκτική έρευνα που είχε διαταχθεί από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του δημοσίου, αλλά και σε βάρος γνωστού επιχειρηματία για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχθηκε η υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που στην περίπτωση των Leopard τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Από την έρευνα τους οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.