ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεϊμαράκης: Δε θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε Συμφωνία

22:04 - 01 Αυγ 2015 | Πολιτική
Μεϊμαράκης: Δε θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε Συμφωνία
Αντίθετος με νέες κάλπες δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση του περιοδικού Focus δηλώνει: «Ο κ. Τσίπρας έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων ψηφοφόρων, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι θα κάνει το καθήκον του. Νέες εκλογές θα ήταν, στην παρούσα φάση, όχι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά και μοιραίες».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει εμφατικά ότι πολλές από τις αξιώσεις των δανειστών, όπως η είσπραξη 50 δις απο την κρατική περιουσία είναι ανέφικτες, προσθέτει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και προειδοποιεί: "δεν θα ψηφίσουμε απαραίτητα οποιαδήποτε συμφωνία"!

Όχι σε νέο ψαλίδι & αιχμές για Σόϊμπλε

Ενώ, όπως αναγνωρίζει, είναι υπό συζήτηση τα όρια ηλικίας στο Ασφαλιστικό, είναι αντίθετα, εκτός διαλόγου το θέμα περαιτέρω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω, ότι όσον αφορά τους μισθούς και πάνω απ’ όλα όσον αφορά τις ήδη χαμηλές συντάξεις των Ελλήνων, που έχουν ήδη περικοπεί πολλές φορές, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις».

Ο κ. Μεϊμαράκης, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη στάση του κ. Σόϊμπλε. Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο η συζήτηση περί Grexit δεν έχει κανένα νόημα, απάντησε: «Η ιδιότητα του μέλους στην Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη. Όποιος εισέρχεται στο ευρώ, λαμβάνει την απόφαση αυτή μια για πάντα. Όποιος αυτοβούλως αποχωρεί από το ευρώ, δε θα εισέλθει ποτέ ξανά στο club αυτό. Για το λόγο αυτό πρέπει να πω επίσης: ότι θεωρώ την πρόταση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ μη κατανοητή. Εάν καταστήσουμε την οικονομική κατάσταση μίας ευρωπαϊκής χώρας κεντρικό κριτήριο για την ιδιότητα του μέλους του Ευρώ, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει την επόμενη εβδομάδα».

Δε θέλουμε μια οιαδήποτε Συμφωνία

Αναφερθείς στην επικείμενη Συμφωνία, εκτίμησε ότι «πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη πολλά εμπόδια» και συμπλήρωσε προειδοποιητικά: «Ένα είναι σίγουρο: εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα αποτελούσε μία καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά και μεγάλο πισωγύρισμα για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο για το εάν θα την ψηφίσει, σημειώνοντας ότι «δεν θα ψηφίσουμε απαραίτητα», σε κάθε περίπτωση υπέρ, για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα με την Κυβέρνηση. Κληθείς επ’ αυτού να εξηγήσει τη στάση του, ξεκαθάρισε : «Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής συνεννόησης. Εμείς όμως, δε θέλαμε μια οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές. Αλλά μια συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Πολλές απαιτήσεις των δανειστών ανέφικτες

Αίσθηση επίσης προκαλεί η απάντησή του, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν, αν με το χέρι στην καρδιά πιστεύει πραγματικά ότι το πρόγραμμα των 50 δις από πώληση κρατικής περιουσίας βγαίνει.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, είπε αφοπλιστικά: «Αυτή είναι μία απαίτηση των δανειστών μας. Φρονώ ότι αυτή και άλλες σημερινές απαιτήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν. Στην οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε πραγματικές τιμές η δημόσια περιουσία. Ένα παράδειγμα: Οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει έως και 70 %».

Συνοψίζοντας, ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τα ευρωπαϊκά κέντρα να συλλογιστούν ότι τα οφέλη από τη συνύπαρξή είναι αμοιβαία.

«Η Ελλάδα κατηγορείται συχνά ότι δήθεν μόνο παίρνει από την Ευρώπη. Ωστόσο, η χώρα μας έχει συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης. Γεωπολιτικά βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τμήμα του κόσμου – συνορεύουμε με διαφορετικά θρησκευτικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα. Απλά να σας υπενθυμίσω: Δεν είναι πολύς καιρός από τότε που τα Βαλκάνια ήταν μία εμπόλεμη περιοχή. Η Ελλάδα χρησιμεύει, εδώ και δεκαετίες, ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτή η ανεκτίμητη αξία (που έχουμε εμείς) για την Ευρώπη υποτιμάται αρκετά συχνά» παρατήρησε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:19 - 02 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.