ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Συμφωνία με πολιτικές-«αγκάθια» που δεν είναι επιλογή μας

13:50 - 05 Αυγ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: Συμφωνία με πολιτικές-«αγκάθια» που δεν είναι επιλογή μας 1
Αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη την Τετάρτη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, όπως προσαρμόζονται και οι αγρότες στις καιρικές συνθήκες. Πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των επαγγελματικών ομάδων να διασφαλίσουν τα εισοδήματά τους, αλλά και αναδιανομή εισοδήματος μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση», ανέφερε.

Όπως είπε, δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά, δίχως ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, οι οποίοι, όπως επισήμανε, έγιναν τέσσερις από τρεις, και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να βρίσκεται και υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της Ευρωβουλής.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία μπορεί να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα και παραδέχθηκε ότι «αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε».

Διαχωρισμός αγροτών σε δύο κατηγορίες

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε ανάλυση της προτάσεως της ελληνικής πλευράς για τον αγροτικό χώρο τονίζοντας ότι βασική φιλοσοφία είναι η δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών.

Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η διάκριση αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε εκείνους που έχουν αγροτικό εισόδημα και η απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Στόχος είναι «να διεκδικήσουμε για την φορολογία η κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που άνω του 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική εργασία να φορολογούνται με 13% αντί του 23% και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 50 και όχι στο 100%».

Ιδιαίτερα φορολογικά μέτρα προτείνονται για τους νέους αγρότες.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση απόδοση ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι που μεταξύ άλλων θα επιτευχθεί με την απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών.

Σχετικά με την κτηνοτροφία γνωστοποίησε ότι είναι στα άμεσα πλάνα να ψηφιστεί ο νόμος για τις βοσκίσιμες γαίες.

Δεσμεύθηκε επίσης για αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά, με ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές και έγκυρους ελέγχους τιμών παραγωγού – καταναλωτή.

Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτές οι παρεμβάσεις «πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να αρθούν παθογένειες χρόνων».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 05 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.