ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία: Πού συγκλίνουν και πού διαφωνούν δανειστές και κυβέρνηση

08:28 - 06 Αυγ 2015 | Πολιτική
Συμφωνία: Πού συγκλίνουν και πού διαφωνούν δανειστές και κυβέρνηση
Στο πιο κρίσιμο σημείο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται λόγος για συγκρατημένη αισιοδοξία και σιγουριά πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί επιτυχώς ο βασικός κύκλος των συζητήσεων, φαίνεται πως έχει προκύψει εμπλοκή στις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα σημεία στα οποία έχουμε συγκλίνει, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια» για το άμεσο μέλλον.

Πού εντοπίζονται οι ριζικές διαφωνίες

Όπως προαναφέραμε, τα δύο σημεία όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές είναι τα δημοσιονομικά, αλλά και το ζήτημα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

  1. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: η κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων προνοιακών επιδομάτων, εξελίσσεται σε ένα από τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης. Η σχετική συζήτηση με τους Θεσμούς θα γινόταν χθες το απόγευμα, αλλά τελικώς ακυρώθηκε. Αν και δεν ανανοινώθηκαν οι λόγοι, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες υπήρχε πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση για εξέταση της κατάστασης και εξεύρεση λύσεων. 
  2. Το μακροοικονομικό σενάριο: από σήμερα αρχίζουν οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια. Χωρίς αυτό καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει αλλά είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να διαφωνήσουν ακόμα και οι θεσμοί μεταξύ τους. Θα πρέπει να υπολογιστεί η ύφεση και να κριθεί αν στην κατάσταση που είναι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναλάβει να εκπληρώσει τους νέους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Στο βάθος των συζητήσεων αυτών κρύβεται πάντα η μόνιμη διχογνωμία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών για «κούρεμα» ή άλλου τύπου ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ έχει «απειλήσει» πάντως να μην εμπλακεί στο νέο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα (πχ επιμήκυνση διάρκειας πληρωμών για έως και ...60 χρόνια).
  3. «Κόκκινα δάνεια»: Η κυβέρνηση δεν θέλει το σενάριο δημιουργίας bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, ωστόσο και οι θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως στις ελληνικές προτάσεις.
  4. Το νέο υπερταμείο: Υπάρχει απόκλιση για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα κοινά σημεία

  1. Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: συμφωνείται ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα στο 2015, για να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων. Οι αποφάσεις όμως εξαρτώνται και από τις λύσεις που θα συμφωνηθούν για τα κόκκινα δάνεια.
  2. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων: χθες συζητήθηκαν οι δράσεις για απελευθέρωση των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου και των δκαστικών επιμελητών. Η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και των δανειστών. Ένα από αυτά είναι το σκέλος των εργασιακών, τα οποία (ομαδικές απολύσεις-συνδικαλιστικός νόμος) μετατίθενται για αργότερα.
  3. Εργασιακά: Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης επιπλέον, είναι ορισμένα μέτρα να μπορέσουν να μετατεθούν χρονικά πιο πίσω, ούτως ώστε για κάποιες ομάδες πολιτών να λειανθούν οι σκληρές γωνιές της συμφωνίας. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα -αντίρροπα μετρά για όσο το δυνατό περισσότερες κοινωνικές ομάδες, ώστε να περάσουν πιο εύκολα και από τη Βουλή.

  4. Φορολογία: Η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τώρα αλλαγές –και αναδρομικά ακόμη- για τις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις. Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα για τη μεταβίβαση του ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση στην ημι-ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συμφωνία υπάρχει στις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στο κυβερνητικό επιτελείο τέλος, εκτιμούν ότι στο διάστημα 11-15 Αυγούστου θα έχει οριστεί έκτακτο Eurogroup και οι θεσμοί θα κάνουν θετική εισήγηση για συμφωνία και νέο δάνειο προς τη χώρα μας.

Στόχος είναι η συμφωνία να κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ της 16ης Αυγούστου, ώστε στις 17 να περάσει από τις επιτροπές και στις 18 Αυγούστου να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Την επομένη, στις 19 στόχος είναι να πάρει το "πράσινο φως" από τα ξένα κοινοβούλια και στις 20 να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, ώστε η Αθήνα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινούν οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σενάριο, που θα κρίνει αν «βγαίνει» το ελληνικό πρόβλημα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:47 - 06 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.