ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Χαμένα" στη γραφειοκρατία 500 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό

11:12 - 06 Αυγ 2015 | Πολιτική
"Χαμένα" στη γραφειοκρατία 500 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό
Χωρίς πρόσβαση σε κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα κατευθυνθούν προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων βρίσκεται η χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να απορροφήσει κονδύλια, εγκεκριμένα από την ΕΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας που επιδεικνύει στην λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών.    

Προϋπόθεση για την ροή κονδυλίων προς τη χώρα είναι η πλήρης λειτουργία της νέας Υπηρεσίας «Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης», η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί, δεν έχει κτίριο για να στεγαστεί και κυρίως δεν έχει στελεχωθεί.

Πριν από μερικές ημέρες ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε το πρόβλημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην ανάγκη σύστασης της αρμόδιας αρχής, που θα αναλάβει την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, τα οποία θα κατευθυνθούν στην έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την πολιτική προστασία και άλλα αντίστοιχα προγράμματα.

Αναζητώντας τρόπους αποδέσμευσης των πόρων ο πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα ανήσυχος και πρόκειται, ακόμη και εντός της ημέρας, να συγκαλέσει έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο την άμεση εξεύρεση λύσης.

Βολές κατά της Χριστοδουλοπούλου

Κυβερνητικές πηγές, αποδίδουν την καθυστέρηση στη λειτουργία της Υπηρεσίας «Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης» σε ολιγωρία της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Σημειώνεται ότι στο πλευρό της έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος.  

Η κ. Χριστοδουλοπούλου από την πλευρά της παραδέχεται ότι είναι ανύπαρκτη η εν λόγω υπηρεσία, αποδίδει όμως την απραξία, σε καθυστέρηση ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου για τη σύσταση της Υπηρεσίας το οποίο, παρά τις πιέσεις της, όπως υποστηρίζει η ίδια, ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:18 - 06 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.