ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Politico: Δυσκολότερος ο εξοστρακισμός “συντρόφων” από το μνημόνιο για Τσίπρα

10:04 - 07 Αυγ 2015 | Πολιτική
Politico: Δυσκολότερος ο εξοστρακισμός “συντρόφων” από το μνημόνιο για Τσίπρα
Σύμφωνα με το περιοδικό Politico το ενδεχόμενο μιας επικείμενης απομάκρυνσης των αριστερών του συντρόφων από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθεί μια διαδικασία μακράν πιο δύσκολη και επίπονη για το Έλληνα πρωθυπουργό, από την ψήφιση του τρίτου και σκληρότερου από άποψη όρων μνημονίου. 

«Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια μεγαλύτερη "ανταρσία" είναι πιθανή όταν έρθει στη Βουλή το τελικό κείμενο της συμφωνίας». Μάλιστα η συντάκτρια του άρθρου κάνει λόγο για την αυλαία των «επαναστατών» στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαντάζει αναπόφευκτη τον Σεπτέμβριο, αν όχι νωρίτερα. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην καταψήφιση των δύο νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα από το 1/4 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η 31χρονη Όλγα Κλείτσα, μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στο Politico ότι «Η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σοκαρισμένη και απογοητευμένη. Προσωπικά έβαλα τα κλάμματα. Δεν πίστευα ότι θα κατέστρεφε το κόμμα γιατί αυτό κάνει. Καταστρέφει την αριστερά».

Το περιοδικό Politico υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν είχε στο εσωτερικό του διαφορετικές απόψεις και περιελάμβανε οικολόγους, μαοϊστές, μαρξιστές και κεντροαριστερούς. Ωστόσο, το νέο Μνημόνιο έχει χωρίσει το κόμμα σε δύο διακριτές ομάδες. Οι μεν βρίσκονται στο πλευρό του Τσίπρα που πλέον επιδεικνύει πραγματισμό και οι δε που παραμένουν σταθεροί στη σκληρή γραμμή κατά των Μνημονίων, υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Αν ήμουν σύμβουλος του Τσίπρα θα του έλεγα ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει το τρίτο Μνημόνιο και να εδραιώσει τη δύναμή του είναι να μετακινηθεί στην κεντροαριστερά γιατί αυτή είναι η περιοχή που ιστορικά δημιουργεί πλειοψηφικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.

Κλείνοντας το άρθρο της Politico αναφέρει πως «στο τέλος ο πραγματισμός μπορεί να επικρατήσει. Πολύ πριν την εκλογή του τον Ιανουάριο σε ένα κύμα αισιοδοξίας για το τέλος της λιτότητας ο Τσίπρας διαφοροποιήθηκε από τους ιδεολόγους της αριστερής πτέρυγας. "Δεν είμαστε ουτοπιστές. Ξέρουμε ότι για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να είμαστε ιδεαλιστές και οραματιστές αλλά την ίδια ώρα και σκληροί πραγματιστές»

Τελευταία τροποποίηση στις 10:13 - 07 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.