ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποζημίωση-"μαμούθ" ζητά σύμβουλος του Γιάννη Βαρουφάκη

22:10 - 09 Αυγ 2015 | Πολιτική
Αποζημίωση-"μαμούθ" ζητά σύμβουλος του Γιάννη Βαρουφάκη
Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι Κορεάτης οικονομολόγος που ξεκίνησε να εργάζεται ως μέλος της ομάδας συμβούλων του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη διεκδικεί αμοιβή από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 125 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», το οποίο ανέδειξε το θέμα, ο Γκλεν Κιμ δεν διέθετε τα προσόντα που παρουσίασε στο βιογραφικό του, δηλαδή ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ούτε έχει σχέση με την ίδρυση του ESM ή έστησε τον EFSM καθώς πήγε στον Οργανισμό πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Όσον αφορά το ισλανδικό χρέος, εργάστηκε ως σύμβουλος, όμως, όχι για το χρέος, αλλά για την άρση των capital controls στη χώρα.

Ο Κορεάτης οικονομολόγος παραμένει στην υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και ζητά τώρα 375 χιλιάδες ευρώ γιατί μέχρι τώρα δεν έχει λάβει την αμοιβή του, παρά μόνο ημερήσιες αποζημιώσεις και έξοδα ταξιδιού και διαμονής στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η εταιρεία στην οποία είναι συνεργάτης ο κ. Γκλεν Κιμ δεν έχει εισπράξει έως σήμερα από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον τις 125.000 ευρώ το μήνα που υποστηρίζει το «Βήμα της Κυριακής».

Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός καταγράφει και το ρεπορτάζ, καθώς, όπως σημειώνεται, «δεν έχει πληρωθεί γιατί δεν υπήρχε τρόπος», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει εμπειρογνώμονες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. Και ο κ. Κιμ είναι εξειδικευμένος σε θέματα διαπραγμάτευσης  με διεθνή πολυετή εμπειρία έχοντας, μάλιστα, εργαστεί στο παρελθόν και πάλι στη χώρα μας», υποστηρίζουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Μάλιστα, οι κύκλοι αυτοί σχολιάζουν ότι η παρουσία του στο πλευρό της κυβέρνησης δεν ενοχλεί και ότι η πληρωμή της εταιρείας για την οποία εργάζεται θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

ΝΔ: Μετά από τη διάλυση της οικονομίας έρχεται  και ο λογαριασμός των συμβούλων

Επίθεση για το ζήτημα αυτό εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της:

«Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, τη διακοπή τους, την επιβολή των capital controls και τη διάλυση της οικονομίας της χώρας, έρχεται τώρα και ο λογαριασμός των "συμβούλων". Εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι.

Όπως αποκαλύπτει το "Βήμα της Κυριακής", ένας από αυτούς, ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ απαιτεί τώρα το ποσό των 375.000 ευρώ για "υπηρεσίες" τριών μηνών που προσέφερε στην, αποτυχημένη όπως έχει αποδειχθεί, διαπραγμάτευση, που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα απροστάτευτη σε τρίτο μνημόνιο.

Όπως επίσης αποκαλύπτεται, το "πλούσιο βιογραφικό" και η "εμπειρία" του συγκεκριμένου "συμβούλου" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ούτε συνεργάτης του Β. Σόιμπλε ήταν, ούτε έλαβε μέρος στο στήσιμο του EFSF, ούτε έχει κάποια σχέση με τον ESM, ούτε συνεργάστηκε με τον ισλανδική κυβέρνηση για το χρέος, αλλά μόνο για την άρση των capital controls – εκτός και αν ο τελικός σκοπός ήταν η επιβολή των capital controls και είχαν... προκαταβολικά προσλάβει σύμβουλο για την άρση τους, αφού προηγουμένως θα τα είχαν επιβάλει.

Φυσικά, όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έσπευσε εν κρυπτώ, στις 31 Ιουλίου, να εκδώσει μια ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (από αυτές που κατήγγελλαν ως "πραξικοπηματικές ενέργειες" και "εκτροπή"), εμφανίζοντας ως "έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης" τις προφορικές οικονομικές συμφωνίες του κ. Βαρουφάκη με τους "συμβούλους" του.

Στις 5 Αυγούστου, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ζητώντας, μεταξύ άλλων, να πληροφορηθούν, ποιοι πρόκειται να επωφεληθούν από την συγκεκριμένη ΠΝΠ και με ποια ποσά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης παραιτήθηκε από το αξίωμά του την επομένη του "δημοψηφίσματος", ενώ ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τον κάλυψε απόλυτα στις 31 Ιουλίου από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το "μυστικό Σχέδιο" περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Όπως αποδεικνύεται τώρα, η πρωθυπουργική κάλυψη υπήρξε πλήρης: Ακριβώς την ίδια ημέρα της παροχής κάλυψης από το βήμα της Βουλής, εκδόθηκε και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάσει της οποίας θα πληρωθούν αδρά οι "σύμβουλοί" του.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας ούτε ήξερε, ούτε άκουσε…».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.