ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bild:Θέλει να φανεί νικητής ο Τσίπρας-Βαρύ το κλίμα με Μέρκελ

15:01 - 11 Αυγ 2015 | Πολιτική
Bild:Θέλει να φανεί νικητής ο Τσίπρας-Βαρύ το κλίμα με Μέρκελ
Πολλές πιθανότητες επίτευξης συνολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στην Αθήνα διακρίνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όλα δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση (σσ. για συμφωνία), περισσότερο από ό,τι πριν από μερικούς μήνες».

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο «προς ποια κατεύθυνση θέλει να πάει η ελληνική κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή όμως ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Γενς Σπαν έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας μακροπρόθεσμης και όχι προσωρινής λύσης για το ελληνικό ζήτημα: «Η συμφωνία θα πρέπει να διαρκέσει τρία χρόνια και όχι μόνο μερικές μόνο μέρες».

Συγκρατημένος απέναντι στις ελπιδοφόρες ειδήσεις για συμφωνία από την Αθήνα εμφανίστηκε στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία DLF ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν φον Στέτεν δηλώνοντας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ειδήσεις από την Αθήνα: «Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το συνολικό σχέδιο, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες, δεν γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσει το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων».

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους η εφημερίδα Bild γράφει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Bild επισημαίνει: «Διαδόθηκε επίσης ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνομιλία με την Α. Μέρκελ ήταν πιο βαρύ από ό,τι στις συνομιλίες με Ολάντ και Γιούνκερ. Παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η ερμηνεία της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Μέρκελ διαδίδεται συνειδητά επειδή η ελληνική πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει την επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ως νίκη του Αλ. Τσίπρα κατά των Γερμανών ή επειδή θέλει να μεταφέρει στους γερμανούς την ευθύνη για τα σκληρά και μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας», καταλήγει η Bild.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, παρά τα θετικά μηνύματα από την Αθήνα τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες / Xριστιανοκοινωνιστές όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν με σκεπτικισμό μια συμφωνία στην Αθήνα υπό την πίεση του χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου των Σοσιαλδημοκρατών για ζητήματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς: «Αν χρειαστεί το χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για να ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν αξιόπιστες λύσεις τότε θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε». Σε περίπτωση ανάγκης ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επανέφερε τη γνωστή προσωρινή λύση της χρηματοδότησης-γέφυρας μέχρι την επίτευξη συνολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:43 - 11 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.