ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρεις ώρες χρειάστηκαν για να ανοίξει τη Βουλή η Ζωή

22:49 - 12 Αυγ 2015 | Πολιτική
Τρεις ώρες χρειάστηκαν για να ανοίξει τη Βουλή η Ζωή
Ολοκληρώθηκε ύστερα από τρεις ώρες συνεδρίασης η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία διεξήχθη σε εκρηκτικό κλίμα.

Εν τέλει, αποφασίστηκε να ανοίξει η Βουλή την Πέμπτη και η πρόεδρος της Βουλής συγκάλεσε τις αρμόδιες Επιτροπές για τις 9.30 το πρωί, όπου θα αποφασιστεί η διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των Επιτροπών μέχρι το μεσημέρι και ύστερα να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των θεσμών όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα», είπε κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνοντας τα βέλη της προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε αθέτηση των όσων της είχε πει. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας όπως είπε την Διάσκεψη, έκανε αναφορά σε όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή έως τις 16 Αυγούστου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χθες, αλλά μετά τις 12 βράδυ και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να μελετηθεί, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, την κάλεσε να ανακαλέσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, εφόσον η Πρόεδρος της Βουλής θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τον πρωθυπουργό, τότε προφανώς δεν μπορεί να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο. Σε έντονο ύφος πάντως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, του ζήτησε περισσότερη εγκράτεια στις τοποθετήσεις και «λιγότερες παρερμηνείες».

Εμμέσως πλην σαφώς ο κύριος Φίλης ζήτησε την παραίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Προεδρία της Βουλής. Παίρνοντας το λόγο στη Διάσκεψη σημείωσε ότι η χώρα είναι σε μια δύσκολη κατάσταση και όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις. Ο κ. Φίλης σημείωσε πως ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να συνεδριάσει σήμερα, άλλε δυνάμεις αντίρροπες και εχθρικές δραστηριοποιούνται να ματαιώσουν τη δανειακή σύμβαση. Είπε, δε, ότι θα ήταν λάθος να δίνουμε την εντύπωση πως είναι ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας της Βουλής, καθώς είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης.

Αναφερόμενος στη στάση της κας Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει καθώς ο καθένας έχει το ύφος του, ενώ δήλωσε πως δεν συμφωνεί με τα επιχειρήματα. Υπογράμμισε επίσης πως δεν θεωρεί πως η Πρόεδρος της Βουλής έχει ενδιαφέρον μεγαλύτερο για τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής από τους υπόλοιπους. Μίλησε επίσης για απροκάλυπτη επιθετικότητα της κας Κωνσταντοπούλου προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμίας συνεννόησης. «Αν έτσι αισθάνεται είναι προφανές πως δεν μπορεί να διαδραματίσει το θεσμικό ρόλο της. Είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεκβάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε να τα πάρει όλα αυτά πίσω.

Υπογράμμισε πως είναι ευθύνη της κας Κωνσταντοπούλου που δεν γίνεται συζήτηση σήμερα επί του νομοσχεδίου και συμπλήρωσε πως αυτό που συνέβη σήμερα ενισχύει μια αντίληψη διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα της Βουλής. Τόνισε ότι ο μηχανισμός που φτιάχτηκε από τις δυνάμεις του δικομματισμού παραπέμπει σε προεδροκεντρική λειτουργία.

Από την πλευρά της η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δεν αισθάνεται άσχημα που λέει ακριβώς αυτά που έλεγε ως βουλευτής. Είπε πως στη διαπλοκή είπε πως προστέθηκαν σε αυτούς «όψιμοι της νεοδιαπλοκής». «Δεν θα ανεχτώ άλλο τη σπέκουλα που έχουν ξεκινήσει τα μίντια της διαπλοκής», τόνισε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε κάνοντας τοποθέτηση με «καρφιά», καθώς σημείωσε ότι η Βουλή έκλεισε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός τη διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Βουλή έως και τις 16 Αυγούστου.

«Από την ώρα που ενημερώθηκα για την πρόθεση της κυβέρνησης, αμέσως ζήτησα να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων για σήμερα. Δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χτες, κατατέθηκε μετά τις 12 το βράδυ. Οι υπάλληλοι έχουν μείνει άυπνοι όλη τη νύχτα για να το διανέμουν», είπε ακόμη. «Δεν μπορεί η βουλή να βάζει τη σφραγίδα της όποτε της το ζητά η Τρόικα ή οποιοσδήποτε», τόνισε επίσης.

«Οταν υπάρχει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από τη βουλή να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, αυτό πρέπει να συνιστά ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης απαραβίαστο. Οταν η διάσκεψη λέει ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση ως τις 16 Αυγούστου, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη γιατί ο βουλευτής βασίζεται σε αυτή τη διαβεβαίωση. Ως πρόεδρος της βουλής θεωρώ ότι οτιδήποτε πιο εσπευσμένο από αυτό που έγινε θα ήταν χονδροειδής παραβίαση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε ένταση με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αντέδρασε έντονα για το γεγονός ότι υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της Διάσκεψης, χωρίς να έχει αποφασίσει το σώμα για αυτό.

«Ζήτησα εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν ήρθε»

Σε κάθε ευκαιρία η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε τα βέλη της ενάντια στην κυβέρνηση. Μετά από την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο μάλιστα... εξέτασε καθώς επανειλημμένα τον ρώτησε αν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αυτό ήταν διαθέσιμο από το πρωί της Τετάρτης και θα μπορούσαν να συνεδριάσουν οι επιτροπές- η κ. Κωνσταντοπούλου έριξε τα βέλη της και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Στη χθεσινή μας επικοινωνία ρώτησα τον πρωθυπουργό τι μεσολάβησε και άλλαξε η αρχική του τοποθέτηση για τη λειτουργία της βουλής. Με παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών και ανέφερε ότι θα επικοινωνήσουμε για να μου εξηγήσει, αλλά δεν υπήρξε αυτή η επικοινωνία. Δεν υπάρχει εξήγηση γιατί πρέπει όλα να έχουν ψηφιστεί ως την Παρασκευή. Ζήτησα να υπάρχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς δεν παρίσταται ούτε σήμερα για να εξηγήσει το λόγο», ανέφερε η κ Κωνσταντοπούλου.

Το χρονικό
Με επιστολή του προς την κ. Κωνσταντοπούλου το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε άμεσα να ανοίξει η Βουλή. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζητούσε να κατατεθεί το νομοσχέδιο της συμφωνίας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, να συνεδριάσουν την Τετάρτη οι επιτροπές και την Πέμπτη να συγκληθεί η Ολομέλεια. Για μία ακόμη φορά όμως η πρόεδρος της Βουλής αψήφισε τις κυβερνητικές επιθυμίες και όρισε τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για σήμερα το βράδυ (9.30 μ.μ.), η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση τελικά.

Μάλιστα νωρίτερα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, μετά από την αποτυχία των προσπαθειών συνεννόησης με την κ. Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε ξεκινήσει μία σειρά τηλεφωνημάτων προς τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις τους για σύγκληση της διάσκεψης σε πρότερο χρόνο.

Επιχείρημα του κ. Φίλη και της κυβέρνησης ως προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να μην χαθεί η μέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να συζητηθεί η συμφωνία. Σε αυτή τη κίνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έλαβε υπόψιν και το γεγονός ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, 12 από τα 20 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, είχαν αποστείλει επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας της να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 03:07 - 13 Αυγ 2015

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.