ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο: Δεκαπενταύγουστος αποφάσεων για τον Πρωθυπουργό

17:21 - 14 Αυγ 2015 | Πολιτική
Μνημόνιο: Δεκαπενταύγουστος αποφάσεων για τον Πρωθυπουργό
Με οδηγό την απόφαση του Eurogroup καλείται ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη 19η Αυγούστου να πάρει τις όποιες αποφάσεις του, για το αν θα πάει σε εκλογές ή θα επιλέξει την κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να καθαρίσει το τοπίο με εκλογές που θα του επιτρέψουν να παραμείνει ως κυρίαρχος στο παιχνίδι της εξουσίας.

Η θεσμική δυσαρμονία πάντως που από το πρωί της Παρασκευής είναι εμφανής στο πολιτικό σκηνικό, με μια κυβέρνηση που στηρίζεται στην αντιπολίτευση για να νομοθετεί, δεν επιτρέπει άλλες αναβολές. Οι περισσότερες εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης, με μόνο στόχο να φέρει την Αριστερή Πλατφόρμα και όσους συντάχθηκαν μαζί της στο «Όχι», προ των ευθυνών τους χρεώνοντάς τους την πτώση της κυβέρνησης. Έπειτα, χωρίς διαδικασίες συνεδρίου που πλέον λίγη σημασία έχουν, δέχεται προτάσεις να πάει σε εκλογές ώστε να «καθαρίσει» το κόμμα και με αναβαπτισμένη την εντολή να συγκροτήσει κυβέρνηση με στόχο τη διαπραγμάτευση της ελάφρυνσης του χρέους και την υλοποίηση της συμφωνίας.

Οι οπαδοί της ιδέας αυτής τονίζουν ότι το «γοργό και χάριν έχει», καθώς προϊόντος του χρόνου θα μεγαλώνει το πολιτικό κόστος λόγω της υλοποίησης της συμφωνίας. Παράλληλα οι ίδιοι εισηγητές θεωρούν ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει Παπανδρέου εκχωρώντας την εξουσία σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα «επαναφέρει το παλιό κατεστημένο» θάβοντας τα όποια σχέδιά του για παραμονή μιας κυβέρνησης της αριστεράς στην εξουσία.

Ωστόσο καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού θα παίξουν πέρα από τις εισηγήσεις αυτές και το τι θα αποφασίσει για το δάνειο το Eurogroup, αλλά και για το χρέος. Αυτός άλλωστε είναι ο «κρυφός πόθος» του Πρωθυπουργού ο οποίος γνωρίζει καλά ότι μόνο μια απόφαση ελάφρυνσης του χρέους τον αναβαπτίζει τόσο ηθικά όσο και πολιτικά, μετά τη στροφή 180 μοιρών που έκανε αποδεχόμενος μνημόνια και φέρνοντας τα πάνω κάτω στο «ομοσπονδιακό του κόμμα».
Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.