ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές: Μετά τις 20 αποφασίζει η κυβέρνηση-Πρώτα η δόση

08:47 - 17 Αυγ 2015 | Πολιτική
Εκλογές: Μετά τις 20 αποφασίζει η κυβέρνηση-Πρώτα η δόση
Οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης θα καθοριστούν μετά τις 20 Αυγούστου, διευκρινίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι απ΄αυτό το χρονικό διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης κάτω από τους 120 βουλευτές στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο και η διαρροή της πρόθεσης του Μεγάρου Μαξίμου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ενεργοποιεί πολιτικές και εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην διαρροή αναφέρεται ότι "μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις".

Μετά τις 20 Αυγούστου λοιπόν ενδέχεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Εάν δεν την πάρει τότε είτε θα αναγκαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση που να έχει την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης είτε να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία με πιθανότερη ημερομηνία τις 20 Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η 13η ή η 27η Σεπτεμβρίου. Εσχάτως έπεσε ένα ακόμη σενάριο στο τραπέζι, να διευκολυνθεί η κυβέρνηση με αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ενδεχομένως της Αριστερής Πλατφόρμας, να διατηρήσει τις 120 ψήφους στην Βουλή. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί μία τέτοια διευθέτηση από την καθαρή λύση των εκλογών που θα αποτυπώσει τους πραγματικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα και θα αναδείξει μία κυβέρνηση που δεν είναι σε δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα.

Εφόσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην ψήφο εμπιστοσύνης πετά το μπαλάκι στους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω του Iskra χαρακτήρισαν εκβιαστική την πρόθεση του κ. Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν και ψευδαισθήσεις ότι η εφαρμογή του μνημονίου θα αλλάξει τον χαρακτήρα του κόμματος και θα επιφέρει δεινά στην χώρα.

Διεργασίες όμως υπάρχουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ διευκρίνησε ότι η ευθύνη του μνημονίου και των συνεπειών του ανήκουν πλέον αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και ότι δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το ερώτημα είναι εάν θα ζητήσει τις προσεχείς ημέρες την συγκρότηση κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού.

Παρόμοιος προβληματισμός υπάρχει και στο εσωτερικό της ΝΔ όπου επίσης καταγράφονται διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην σκληρή γραμμή καταψήφισης και στην συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν εκλογές από τις οποίες μπορεί να βγει κερδισμένος ξανά ο κ. Τσίπρας και εκείνα να καταγράψουν νέες απώλειες.

Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη και λίγο πριν την οριστική ρήξη όμως, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άλλοι επέλεξαν το «Ναι», άλλοι το «Όχι» και κάποιοι το «Παρών», σε κοινή τους δήλωση ζητούν να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην δήλωσή τους αναφέρουν: «Παραδεχόμαστε ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός». Ζητούν δε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο συντεταγμένα και από την κυβέρνηση να επανακαθορίστει η στάση της στις νέες συνθήκες, όπως αναφέρουν, «ούτε η εφαρμογή του Μνημονίου μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση». Τέλος δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες που ζητούν να ξεκινήσουν αμέσως και θεωρούν αυτονόητο ότι το συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να διεξαχθούν πριν τις εκλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 17 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.