ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΚΤ συζητά ξανά την κατ΄εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων

19:06 - 20 Αυγ 2015 | Πολιτική
Η ΕΚΤ συζητά ξανά την κατ΄εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων
Ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επαναφέρει το κατ' εξαίρεση δικαίωμα αποδοχής των ελληνικών ομολόγων για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος σε απάντηση επίκαιρου ερωτήματος στην Βουλή που κατέθεσε ο κ. Κρεμαστινός.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Τσακαλώτος, η ΕΚΤ έχει κάνει τα πρώτα βήματα και συζητά σοβαρά ακόμη και την αποκατάσταση του waiver (σ.σ. αποδοχή κατ΄ εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων παρά την χαμηλή τους αξιολογηση ως τίτλους εγγύησης για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα). «Θεωρούμε» υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος, ότι «η ΕΚΤ πάντα παίρνει σήμα από το Eurogroup. Ξέραμε από την πρώτη στιγμή, από τον Γενάρη, ότι για να αλλάξει στάση η ΕΚΤ πρέπει να πάρει μια πολιτική απόφαση ότι υπάρχει συμφωνία, ότι η Ελλάδα βαδίζει σε έναν δρόμο και θα βγει τελικά στις αγορές».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας την επικαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με την επαναλειτουργία των ελληνικών τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτές, επισήμανε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι μεν σταδιακή, αλλά σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις capital controls, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας τα capital controls εφαρμόστηκαν με αρκετές δυνατότητες (όπως η χρήση πιστωτικών καρτών, το e-banking κ.λπ.), ενώ, ήδη, αυτές οι δυνατότητες διευρύνονται (π.χ. χρήματα για σπουδές στο εξωτερικό).

Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, λειτουργεί και η εξασφάλιση όλων των καταθέσεων από την τελευταία απόφαση του Eurogroup, όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όλα αυτά συνηγορούν στο να βλέπει ο ελληνικός λαός με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κάλεσε τον λαό να εμπιστευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψει τα χρήματα που έχει, είτε «κάτω από το στρώμα», είτε στο εξωτερικό.

«Και αυτή η κυβέρνηση έκανε λάθη, και, προφανώς, κάνει και λάθη κάποιος που διαπραγματεύεται σκληρά, αλλά νομίζω είχε μία αποφασιστικότητα, υπάρχει μία παρακαταθήκη και νομίζω ότι βοήθησε και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει ότι αν είναι να σωθεί η Ευρωζώνη πρέπει να αλλάξουν διάφορα πράγματα» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τσακλώτος υπογράμμισε ότι αυτές δεν θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια καθώς όπως είπε «δεν θα είναι ίδιες με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.