ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συζητάνε για το μεταναστευτικό χωρίς την Ελλάδα!

17:50 - 26 Αυγ 2015 | Πολιτική
Συζητάνε για το μεταναστευτικό χωρίς την Ελλάδα!
Σε κατάσταση διεθνούς απομόνωσης βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της παντελούς απουσίας ενός υποτυπώδους έστω, σχεδίου αντιμετώπισης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που ξεσπούν κατά κύματα στις ελληνικές ακτές του Αιγαίου.

Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος επαφών μεταξύ των βαλκανικών χωρών, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να καλέσει και την Αθήνα κι ας είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα υποδοχής και αυτή που αντιμετωπίζει, υπό συνθήκες μάλιστα δεινής οικονομικής κρίσης, τις επαχθέστερες συνέπειες, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Κυβερνητικά και διπλωματικά στελέχη πέριξ της πλατείας Συντάγματος εξέφραζαν την έκπληξη και την αμηχανία τους, από το γεγονός ότι στη μίνι διάσκεψη η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη 27 τρέχοντος στη Βιέννη της Αυστρίας με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την υψηλή προεδρία των Μέρκελ - Ολάντ, η χώρα μας θα είναι και πάλι απούσα.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, για άκρως δυσμενή εξέλιξη η οποία προφανώς αντανακλά την έλλειψη αξιοπιστίας, μιας κυβέρνησης η οποία παραιτήθηκε μη αντέχοντας το βάρος των οικονομικών και πολιτικών επιλογών της και πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο και στο μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Η Τασία τα ρίχνει στους Δημάρχους

Την ίδια στιγμή, η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, την Τετάρτη, με θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα και τη συμμετοχή δημάρχων του Αιγαίου, διαπίστωνε ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης των ροών αυτών τους τελευταίους μήνες, κατέρρευσαν στην πράξη οι Συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ , Δουβλίνο ΙΙΙ και η Σύμβαση Σέγκεν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που επικαλέστηκε, στη Γερμανία μέχρι στιγμής έχουν μπει 350.000 άνθρωποι και στην Αυστρία 180.000. «Αυτοί δεν φυλάνε τα σύνορά τους; 'Η τους έκαναν νεύμα «Ελάτε»» διερωτήθηκε επιθετικά μετά την σκληρή κριτική που έχει δεχθεί, ενώ χαιρέτισε τις προχθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ σύμφωνα με τις οποίες Ευρώπη δεν είναι μόνο ευρώ, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Ο καταμερισμός προσφύγων και μεταναστών πρέπει να γίνει ανάμεσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα, καθώς, όπως επισήμανε βιώνουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ, προέβλεψε ότι αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Η ίδια σχολίασε ειρωνικά ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών, «ούτε για να εξαφανίζονται οι μετανάστες», ενώ, όπως και ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας αναγνώρισε απουσία στρατηγικού σχεδιασμού.

Φρόντισε όμως να καταγγείλει, ότι , αν και από τον Απρίλιο ζητήθηκε η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, κανένας δήμος και καμία Περιφέρεια δεν υπέδειξαν χώρους, με εξαίρεση τους δήμους Αθηναίων, Μυτιλήνης και ορισμένους άλλους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.