ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: O Τσίπρας φοβήθηκε την Τρόικα για το σχέδιο Β

20:05 - 08 Σεπ 2015 | Πολιτική
Βαρουφάκης: O Τσίπρας φοβήθηκε την Τρόικα για το σχέδιο Β
Στην αποκάλυψη ότι πήρε εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα για εναλλακτικό σχέδιο («plan b») τον Μάρτιο προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που θα φύγει από το Μαξίμου λόγω Μνημονίου.

«Με πονά να βλέπω να έχει την ίδια μοίρα ο σύντροφός μου», τονίζει με νόημα ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας.

«Από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010 έχουν παραιτηθεί ήδη δύο πρωθυπουργοί, καθώς υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν ένα αβάσταχτο πακέτο μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για πακέτο βοήθειας από την τρόικα», αναφέρει αρχικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ σε άρθρο του στους New York Times, συμπληρώνοντας σε δραματικό ύφος: «Με πονά να βλέπω την ίδια μοίρα να έχει και ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο φίλος και σύντροφός μου Αλέξης Τσίπρας».

Αφού μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει την απόφασή του να μην «κατέβει» στις «θλιβερές εκλογές», σημειώνει ότι τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο Σόιμπλε, αλλά και στελέχη του ΔΝΤ αποδέχονται πως η νέα δανειακή συμφωνία δεν είναι βιώσιμη.

Παράλληλα, προσγειώνει στην… πραγματικότητα όσους πιστεύουν ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή είναι η λύση για την ανάκαμψη της Ελλάδας, πριν σκιαγραφήσει το «εναλλακτικό σχέδιο».

«Τον Μάρτιο ανέλαβα το έργο να συντάξω ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας με τη συμμετοχή του οικονομολόγου Τζέφρι Σακς και τη συμβολή μιας ομάδας ειδικών, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και ο Βρετανός πρώην υπουργός Νόρμαν Λάμοντ. Η στρατηγική μας βασιζόταν σε μια στρατηγική για ανταλλαγή χρέους (debt swaps) προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Το μέτρο αυτό θα μας επέτρεπε να έχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Θέσαμε ως στόχο τα πλεονάσματα αυτά να μην είναι μεγαλύτερα από το 2% του ΑΕΠ. Με μικρότερη πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών, η ελληνική οικονομία θα προσέλκυε επενδυτές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα όχι μόνο θα ήταν έτσι επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά με τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας για το δημόσιο πλούτο και μιας «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια θα έβγαινε από το οικονομικό αδιέξοδο.

«Το πλάνο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου. Το παρουσίασα στον Σόιμπλε και σε άλλους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ έγκριση από τον Έλληνα πρωθυπουργό διότι του το απαγόρευσε η Τρόικα. Του κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοιο έγγραφο θα θεωρούνταν εχθρική κίνηση και θα ήταν μια υπαναχώρηση από τις συνθήκες του υπάρχοντος προγράμματος της Τρόικας. Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα έκανε λόγο για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν είχε πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους», συμπληρώνει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως το θέμα της Ελλάδας «φωτογραφίζει» την αποτυχία της Ευρωζώνης, ενώ η «Άνοιξη της Αθήνας» έχει να μας διδάξει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μόνο αν η ΕΕ κάνει μια μετάβαση από το «Εμείς τα κράτη» στο «Εμείς οι ευρωπαϊκοί λαοί».

Δεν παραλείπει, δε, να επαναλάβει το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος εμπνευσμένου από την «Άνοιξη της Αθήνας», με σκοπό τον «εκδημοκρατισμό της Ευρώπης».

«Φυσικά αυτό θα πάρει χρόνια να ωριμάσει - χρόνια που η Ελλάδα δεν έχει. Στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσω να προωθώ το πλάνο για την ανάπτυξη της Ελλάδας σαν μια αληθινά βιώσιμη εναλλακτική στο αδύνατο πρόγραμμα της Τρόικας», υπογραμμίζει.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 09 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.