ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Debate: Με... καρφιά, ένταση και βαρείς υπαινιγμούς έπεσε η αυλαία

19:49 - 09 Σεπ 2015 | Πολιτική
Debate: Με... καρφιά, ένταση και βαρείς υπαινιγμούς έπεσε η αυλαία 2
Ένα τέταρτο μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης. Αφού ο παρουσιαστής καλησπέρισε τους συμμετέχοντες οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκίνησαν.

Αναλυτικά οι ερωταπαντήσεις του σημερινού ντιμπέιτ

Τρέμη: Οι εξαγγελίες του Ιανουαρίου δεν υλοποιήθηκαν. Γιατί οι πολίτες να σας ξαναψηφίσουν;

Τσίπρας: Δώσαμε μάχη για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού. Καταφέραμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση μέχρι το 2019. Πήραμε 35 δις από πακέτο Γιούνκερ για να ξεκολλήσει η οικονομία. 20 δις για να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις των πολιτών. Είναι σαφές ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Υπήρξαν επιλογές στη διαπραγμάτευση που τόνωσαν το ηθικό του ελληνικού λαού. Υπήρξαν υπερβολές, υπήρξαν και λάθη.

Σρόιτερ: Αν μας λέτε να μην ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ γιατί τότε να ψηφίσουμε εσάς;

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ δεν είχε την αυτοδυναμία το 2012. Οι πολίτες μας κρίνουν με βαση πως συνεργαστήκαμε. Η οικονομία όταν παραδώσαμε βιαίως τη χώρα ήταν σε καλύτερο επίπεδο. Αν όμως είχαμε τετραετή θητεία θα είχαμε ολοκληρώσει όσα είπαμε. Γι΄αυτό ζητάμε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Φεραμε επενδύσεις και ο Τσίπρας τις έδιωξε και ακόμα τις διώχνει. Ψηφίστε Νέα Δημοκρατία για να έρθουν οι επενδύσεις.

Δεν θα υλοποιηθούν αν δεν είστε αυτοδύναμοι;

Εχουμε δεσμευτεί ότι μέσα από τις διπραγματεύσεις θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό.

Χούκλη: Η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα πως θα πραγματοποιηθεί. Δεν είναι έντιμο να μη γνωρίζει ο ελληνικός λαός;

Λαφαζάνης: Δεν είναι το καλύτερο να κάνουμε τρομοκρατία γα ένα πράγμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Το μνημόνιο είναι ο τρόμος, το μνημόνιο είναι η καταστροφή. Τα μνημόνια όδηγούν σε πραγματικό όλεθρο.

Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή. Δεν είναι ο μπαμπούλας. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την οικονομία και τις αγορές.

Το ΚΚΕ κρίνει καταστροφική την έξοδο από το ευρώ. Τι απαντάτε;

Η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό δεν είναι κάτι περίεργο. Θα λειτουργήσεις θετικά για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την παραγωγή

Ζαχαρέα: 32.500 ευρώ χρωστά κάθε 'Ελληνας πολίτης από τη στιγμή που γεννιέται. Με την ψήφο σας απαντήσατε με νέους φόρους για τον ελληνικό λαό.

Θεοδωράκης: Όταν είσαι ένα βήμα πριν την καταστροφή μπορεί να χρειαστεί να φέρεις δυσάρεστες αποφάσεις. Δεν φέρουμε καμμία ευθύνη. Δε σημαίνει όμως ότι δεν θα δώσουμε μάχη. 21 Σεπτεμβρίου αποφασίζουμε για μία τολμηρή κυβέρνηση με νέα μυαλά που θα βάλει πάνω απ' όλα τις μεταρρυθμίσεις. Αν δε γίνουν θα γυρνάμε και θα ξαναγυρνάμε στα μνημόνια.

Τι θα πείτε σε ξένο επενδυτή για να τον προσελκύσετε

Θα του πω ότι αναλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει θα είναι και η φορολογία του. Θα έχει λιγότερη φορολογία. Επίσης θα του πω ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει.

Κοσιώνη: Αποδέσμευση από το ευρώ προτείνει και ο Λαφαζάνης. Γιατί το δικό σας νόμισμα είναι καλύτερο από του κ. Λαφαζάνη;

Κουτσούμπας: Εντελώς διαφορετική κατεύθυνση οι δύο παρατάξεις. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Διαφορετικό να ανοίξεις ένα καλύτερο δρόμο για το αύριο και διαφορετικό να είσαι εντός του καπιταλιστικού συστήματος και να αλλάξεις νόμισμα.

Η πρόταση της ΛΑ. Ε θα επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα από άλλη διάσταση.

Θα πλουτίσει ο λαός δηλαδή με τη δική σας πρόταση;

Η Ελλάδα έχει πλούτο ορυκτό, βιομηχανική παραγωγή. Μπορούμε να διαγράψουμε και μονομερώς το χρέος και να φέρουμε δουλειές στον τόπο.

Γιαμπαζολιάς: Ερώτηση για τη φορολόγηση

Καμμένος: Η βαριά φορολόγηση σταματά την ανάπτυξη. Η μεγαλύτερη αποτυχία μου είναι ότι δεν κατάφερα να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή.

Τρέμη: Θα είστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσετε αυτά που δεν επιθυμούσατε προεκλογικά; Πως θα το κάνετε;

Γεννηματά: Έχουμε εμπειρία, γνώση. Διαπραγματευόμαστε σκληρά και αποτελεσματικά. Ο λαός μπορεί να συγκρίνει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο ο κ. Τσίπρας θα ήταν ο νικητής. Σήμερα λοιπόν είναι ορατές οι διαφορές μας. Ζητάμε δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας

Σας κατηγορούν ότι βάλατε το κομματικό σας συμφέρον πάνω από αυτό της πατρίδας. Τι απαντάτε;

Μας είπαν προδότες, δωσίλογους. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν είμαστε πατριώτες.

Αλλαγή ενότητας: Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

Ο κ. Σρόιτερ ρωτάει τη Φώφη Γεννηματά

Ο κ. Σρόιτερ δήλωσε για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και το πόρισμα που υπάρχει στα συρτάρια του κόμματος.

Η κα Γεννηματά διόρθωσε τον κ. Σρόιτερ λέγοντας πως αυτή η ερώτηση δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο, δήλωσε πως το συγκεκριμένο πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα ο οποίος διεξάγει έρευνες, αλλά δεν έχει στα χέρια της στοιχεία εναντίον κάποιου.

Ο κ. Σρόιτερ επανήλθε λέγοντας πως αυτό το θέμα αφορά τη διοίκηση γιατί τα χρήματα στα κόμματα είναι των ελλήνων πολιτών.

Η κα Γεννηματά δήλωσε πως προς το παρόν εκπληρώνονται όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του κόμματος.

Η κ. Χούκλη ρωτάει τον Πάνο Καμμένο

Ρώτησε τον κ. Καμμένο εάν θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα σηκώσει αντάρτικο.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε πως οι ΑΝ.ΕΛ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει χάσει από τη βουλευτική του δύναμη μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Όπως είπε προτίμησαν από το να πυροβολήσουν τη χώρα αποφάσισαν να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

Η κ Χούκλη επανήλθε λέγοντας: Θα δεχόσασταν να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες του Δημοσίου.

Εκείνος απάντησε πως εάν υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες δεν θα είχε κανένα πρόβλημα.

Η κ Ζαχαρέα προς Κουτσούμπα

Ρωτήθηκε εάν έχει αναλογιστεί την ευθύνη του ΚΚΕ για τη διόγκωση του Δημοσίου.

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν δημόσιο τομέα που έχει σαπίσει και διαφθαρεί. Όπως είπε ο δημόσιος τομέας είναι συνυφασμένος από τα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία και πολλές φορές προστατεύει.

Το ΚΚΕ μιλά για ένα δημόσιο τομέα που θα ανήκει σε ένα κράτος όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία και θα μπορεί να τον ελέγχει. Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε για τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία όπου πεθαίνει ο κόσμος και μεγάλα κενά στην εκπαίδευση.

Η κ Κοσιώνη προς Θεοδωράκη

Η κ Κοσιώνη ρώτησε τον κ. Θεοδωράκη εάν πρέπει να γίνουν κι άλλες απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως το δημόσιο έχει 1614 οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου περισσότερους από κάθε άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν χώρους για να βολεύουν τα παιδιά τους. Δήλωσε πως πρέπει να μειωθούν τα ρετιρέ στον δημόσιο τομέα. Ζήτησε να καταργηθούν οι πολεοδομίες και όλα να γίνονται ηλεκτρονικά. Τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε πως στο Δημόσιο πρέπει να γίνεται αξιολόγηση όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των δομών.

Ο κ. Γιομπαζολιάς προς Λαφαζάνη

Ο κ. Γιομπαζολιάς ρώτησε τον κ. Λαφαζάνη για το δημόσιο τομέα.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως η ΛΑΕ θέλει ένα κράτος που να εξυπηρετεί τους πολίτες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θέλουν ένα κράτος της διαπλοκής αλλά το αντίθετο. Αυτό ομως δεν μπορεί να γίνει μέσα από ένα Μνημόνιο.

Η κ Τρέμη προς Μεϊμαράκη

Η κ Τρέμη είπε πως η Νέα Δημοκρατία ψήφισε και το τρίτο μνημόνιο που ορίζει σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως αυτά τα μέτρα τα έφερε ο κ. Τσίπρας και η συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ήδη στο θέμα των συντάξεων και πως δεν ήρθε να δώσει υποσχέσεις σε κανέναν.

Τόνισε πως πρέπει να γίνονται έλεγχοι για τη μαύρη εργασία που εάν καταπολεμηθεί θα βοηθήσει στο ασφαλιστικό. Επίσης μίλησε για τις επενδύσεις πως αυτές θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίες και θα αυξηθούν οι εισφορές.

Η κ Τρέμη δήλωσε πως αναρωτιέται εάν πράγματι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να είναι ο πρωθυπουργός που θα εφαρμόσει τέτοια σκληρά μέτρα.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως εάν ο λαός τον επιλέξει τότε θα λάβει την εντολή και θα κυβερνήσει και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θέλει ούτε να τον δει για μία κυβέρνηση συνεργασίας. 

Ο κ. Σρόιτερ προς Τσίπρα

Στην ερώτηση για τα δεινά που φέρνει το τρίτο Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχει υλοποιηθεί η υπόσχεσή τους για τις 100 δόσεις και για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως άλλη μία επιτυχία της διαπραγμάτευσης είναι πως δεν θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη και το κόμμα του πως είχαν υποσχεθεί πως θα διαπραγματευτούν και δεν το έκαναν.

Ο κ. Σρόιτερ επανήλθε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ ρωτώντας εάν έχει πληρώσει τον φόρο ή είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που τον φόρτωσε η Νέα Δημοκρατία και πως όταν πάρει μπροστά η οικονομία τότε θα καταργηθεί σταδιακά. 

Αλλαγή ενότητας: Παιδεία και Υγεία

Για την Παιδεία ο τρίτος κύκλος των ερωτήσεων, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκινώντας από το θέμα των Πρότυπων σχολείων που κατάργησε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι "εμείς θέλουμε τους άριστους, θέλουμε τα πρότυπα σχολεία, ο κ. Τσίπρας τα καταργεί. Επίσης τιμώρησε την ιδιωτική παιδεία με 23% στο ΦΠΑ. Οτιδήποτε ιδιωτικό το τιμωρεί και το φορολογεί" ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι "αν δεν συνδέσουμε την Παιδεία με την αγορά, θα συνεχίσουμε να παράγουμε ανέργους. Εμείς θέλουμε μη κρατικά πανεπιστήμια, ώστε να μην πηγαίνουν τα παιδιά μας λόγω ιδεοληψιών της αριστεράς στο εξωτερικό και να δημιουργούν εκεί θέσεις εργασίας".

Την τακτική του Αριστείδη Μπαλτά για την υποβάθμιση ή και κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων έδειξε να ενστερνίζεται εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας οτι όταν παίρνεις τους καλούς και αρίστους μαθητές απο ένα δημόσιο σχολείο τότε υποβαθμίζεις αυτό το σχολείο. Πάντως προσπάθησε να τηρήσει και προσεκτικές αποστάσεις από το νόμο Μπαλτά, λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί τι ακριβώς προβλέπει και πως οι αλλαγές στην παιδεία πρέπει να γίνουν με συναίνεση και διάλογο. Ως προς τη σύνδεση των πανεπιστημίων με ερευνητικά κέντρα και την επιχειρηματικότητα διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος, αλλά σημείωσε ότι άλλο είναι η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά και άλλο η παράδοσή της σε αυτή.

Η κ Χούκλη προς Τσίπρα

Η κα Χούκλη ρώτησε για την παιδεία εάν θα εφαρμόσουν όσα έχουν υποσχεθεί στο Μνημόνιο ή θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει να ενισχυθούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και πως πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε τα παιδιά να μην φεύγουν στο εξωτερικό.

Η κ Χούκλη αναφέρθηκε στον κ. Μπαλτά και την πολιτική που ασκεί, ρωτώντας τον κ. Τσίπρα εάν σκοπεύει να καταργήσει τους νόμους του εάν το απαιτήσουν τα άλλα κόμματα με τα οποία θα συνεργαστεί.

Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε.

Η κ Ζαχαρέα προς Μεϊμαράκη

Ρώτησε εάν πρέπει να γίνει μία επανάσταση στην Παιδεία για να βρει ελπίδα ο τόπος.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος για να μπορούν να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε στον κ. Μπαλτά και τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως τα πρότυπα σχολεία τα καταργούν.

Δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας μισεί οτιδήποτε ιδιωτικό όπως έκανε και με την ιδιωτική εκπαίδευση και την εφαρμογή του 23%.

Η κ Ζαχαρέα ρώτησε γιατί οι εκπαιδευτικοί αποσπώνται σε πολιτικά γραφεία.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως η Ν..Δ έχει απαγορεύσει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.

Η κ Κοσιώνη προς Λαφαζάνη

"Το ρίσκο για την καταστροφή της χώρας είναι το μνημόνιο. Η καταστροφή θα συνεχιστεί με το τρίτο. Γι΄ αυτό έλεγα ότι χρειάζεται εναλλακτική λύση".

Τον ρωτάει αν το σχέδιό του για την Υγεία θα κυλήσει ομάλα:

Να συμφωνήσω με την κυρία Ζαχαρέα για επανάσταση στην Παιδεία και την Υγεία. Επανάσταση στην Υγεία σημαίνει Δημοκρατία. Δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση χωρίς προσωπικό. Αν θέλουμε να τη χρηματοδοτήσουμε, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά. Γι 'αυτό λέμε ότι χρειάζεται εθνικό νόμισμα". 

Ο κ.Γιομπαζολιάς προς Σταύρο Θεοδωράκη

Μαθητικές ομάδες παίρνουν βραβεία στη διεθνή ρομποτική. Πώς η Παδεία μπορεί να αναβιβάσει την καινοτομία;

"Η Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ. Θεωρούσαν ότι στο χώρο της Παιδείας θα βρουν τους χειροκροτητές στις ομιλίες τους... Ο κ. Κουράκης φρόντισε για το κομματικό του δυναμικό αλλά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους".

"Έχω πει ότι στην Παιδεία χρειάζεται μια εθνική επιλογή. Θέλουμε έναν υπουργό Παιδείας έξω από τα κόμματα".  

Η κ Τρέμη προς Δημήτρη Κουτσούμπα

Η ερώτηση αφορά τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την πρόταση του ΚΚΕ.

"Το ΚΚΕ ψήφισε όχι σε όλα ταπροαπαιτούμενα του μνημονίου. Πολλοί άνθρωποι των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το 23% γιατί είναι άδικο".

"Είναι κοροϊδία να λέει κάποιος ότι χτυπάει την πλουτοκρατία με το να βάλει 23% ΦΠΑ. Η άποψη της Λαϊκής Ενότητας δεν οδηγεί σε μια νέα κοινωνία".

Ο κ. Σρόιτερ προς Πάνο Καμμένο

Για τους αιώνιους φοιτητές:

"Στο θέμα της Παιδείας είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Πιστεύουμε ότι οι ασθενείς και αυτοί που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, θα μπορούσαν να έχουν μια ανοχή...".

"Είναι απαράδεκτο το 23% ΦΠΑ στην Παιδεία. Πιστεύω όμως ότι θα βρούμε ισοδύναμα. Είμαστε ακόμα σε διαπραγμάτευση". 

Η κ Χούκλη προς Φώφη Γεννηματά

Για τη συνταγογράφηση: φθηνότερο φάρμακο για τους πολίτες ή εθνική βιομηχανία φαρμάκων;

"Πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους για να ζωντανέψει ξανά ο χώρος της Υγείας. Βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η φαρμακοβιομηχανία, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, είναι υγιής κλάδος με χιλιάδες εργαζομένους".

Για το επάγγελμα του φαρμακοποιού που ανοίγει: "Η κυβέρνηση αυτή πέταξε λευκή πετσέτα. Θα πρέπει να συζητήσουμε τους όρους αυτούς...".

Αλλαγή ενότητας: Μεταναστευτικό

Η κ. Ζαχαρέα προς Φώφη Γεννηματά

Η τέταρτη θεματική ενότητα είναι το μεταναστευτικό

"Ακούσαμε απίστευτα πράγματα από αυτήν την κυβέρνηση. Αδράνησαν, δεν έκαναν όσα έπρεπε. Πρέπει να πείσουμε ΕΕ ότι οτ πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Δεν αντέχει η Ελλάδα να το διαχειριστεί μόνη της. Από την άλλη είχαμε ζητήσει να γίνουν υποδομές, που δεν έγιναν...".

"Ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων με προστασία νησιών και συμφερόντων μας. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα το βρουμε μπροστά μας".

Η κα Κοσιώνη προς Πάνο Καμμένο

Είστε ικανοποιημένος από χειρισμούς κυβέρνησης για το μεταναστευτικό;

"Αν είχα το δικαίωμα βέτο θα ήταν για αυτό το θέμα. Το πρόβλημα αρχίζει από πολύ πιο πριν. Εμείς το είχαμε δει το φαινόμενο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι λαθρομετανάστες. Να κυρηχθούν αυτά τα νησιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης...".

Ο κ.Γιομπαζολιάς προς Δημήτρη Κουτσούμπα

"Θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Σκέφτομαι παρέμβαση αύριο στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό για να αναλάβει η Κομισιόν με απευθείας πτήσεις και πλοία, όλα τα νήσια μας να τους μεταφέρουν κατευθείαν στους χώρους προορισμού τους. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο...".

Η κ Τρέμη προς Σταύρο Θεοδωράκη

"Είμαι από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν πολλές φορές στα νησιά για να καλύψουν το θέμα των προσφύγων. Η κατάσταση ήταν τραγική. Ήταν οι ίδιες μέρες που η κυβέρνηση κατάφερε να μεταφέρει 200 μετανάστες από Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα. Η Ελλάδα έχασε χρήματα για το μεταναστευτικό και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Θα πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες: η ευθύνη της Ευρώπης και εμείς να σταματάμε μεταναστευτικές ροές σε συνεργασία με την Τουρκία".

"Μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά πριν τα κύματα γίνουν τσουνάμι. Η Ευρώπη έχει αξίες και αυτές οι εικόνες την προσβάλλουν".

Ο κ. Σρόιτερ προς Παναγιώτη Λαφαζάνη

Για το μέλλον των προσφύγων στη χώρα μας:

"Δεν είδα Έλληνες να εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες. Αυτό που είδα ήταν μια ανείπωτη τραγωδία. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτήν την τραγωδία. Το βρώμικο ευρωπαϊκό κατεστημένο δημιούργησε πρόβλημα μεταναστών και προσφύγων".

Η κα Χούκλη για τον κ. Μεϊμαράκη

"Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα... Άκουσα με έκπληξη τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα".

"Είναι γνωστές οι θέσεις της ΝΔ. Καλά θα κάνουν τα κόμματα να μην υπόσχονται".

Η κ. Ζαχαρέα προς Αλέξη Τσίπρα

Κάνατε λάθος επιλογές στο μεταναστευτικό;

"Φτάνει με την υποκρισία και τη στοχευμένη επίθεση. Είναι ντροπή, όταν το Αιγαίο ξεβράζει νεκρά παιδιά. Από την αρχή μας κατηγορούσαν ότι εμείς καλούμε τους πρόσφυγες, ενώ ήμασταν μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Καταφέραμε να βάλουμε το θέμα σε Σύνοδο Κορυφής. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό".

"Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται πάνω στα βήματά μας, με τον κ. Μπουζάλα τον οποίο πρότεινα εγώ...".

Αλλαγή ενότητας: Εξωτερική πολιτική και Εθνική Άμυνα

Η κ. Κοσιώνη προς Τσίπρα

Η κ. Κοσιώνη ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί άφησε να αιωρείται πως θα παρθούν χρήματα από  τη Ρωσία κι αν ήταν διπλωματική μπλόφα.

Ο κ. Τσίπρας της απάντησε πως η αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία ήταν σημαντική για την ελληνική οικονομία. Όπως είπε δεν πήγε ποτέ να ζητήσει χρήματα. Ωστόσο, όπως είπε η κυβέρνηση βρέθηκε και στη Ρωσία και την Κίνα για να αναπτύξει σχέσεις και γιατί η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος.

Η κ. Κοσιώνη επανήλθε λέγοντας πως εάν υπήρχε τότε μία κρίση Ίμια η χώρα θα ήταν ασφαλής;

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν καταλαβαίνει το ερώτημα και δήλωσε πως η τοποθέτηση της δημοσιογράφου είναι άκρως επικίνδυνη.

Ο κ. Γιομπαζολιάς προς Μεϊμαράκη

Αναφέρθηκε στις αναφορές του κ. Καμμένου και τις κατηγορίες για τα υποβρύχια.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως αυτό έχει διευκρινιστεί και έχει υπάρξει πόρισμα από την Εξεταστική Επιτροπή. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως πρέπει να φυλάει τα θαλάσσια σύνορα γιατί η Ελλάδα έχει σύνορα.

Δήλωσε πως η συζήτηση δεν έχει κανένα ενδιαφέρον και με τέτοια συζήτηση ο κόσμος θα κλείσει τις τηλεοράσεις και τα κόμματα που δεν μετέχουν στο debate θα ενισχυθούν στις εκλογές.

Η κ. Τρέμη προς Λαφαζάνη

Η κ. Τρέμη αναφέρθηκε στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Ρωσία.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν βλέπει που υπάρχει πρόβλημα εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει δάνειο από μία χώρα όπως τη Ρωσία και τη Βραζιλία. Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για την κρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου που υπέγραψε η χώρα με τη Ρωσία.

Η κα Τρέμη επανήλθε ρωτώντας εάν υπήρξαν τα πέντε δισ. από τη Ρωσία.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως με τη συμφωνία με τη Ρωσία πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα

Παρακολουθήστε το σε ζωντανή μετάδοση

Τελευταία τροποποίηση στις 23:24 - 09 Σεπ 2015

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.